fbpx

Objavljen indeks turističke razvijenosti Hrvatske za 2020. godinu

bookkeeping-615384_1920

Institut za turizam objavio je indeks turističke razvijenosti ( ITR ) za 2020. godinu na nivou svih 556 jedinica lokalne samouprave u RH.

Indeks se izračunava jednom godišnje, a temelji se na pet osnovnih pokazatelja koji su egzaktni, transparentni i objektivni te lako dostupni za sve gradove i opštine u Hrvatskoj na godišnjem nivou, a gradovima i opštinama omogućeno je jednostavno praćenje promena u stepenu turističke razvijenosti po svakom od pokazatelja, kao i planiranje njihovog razvoja. Radi se o sledećim pokazateljima: (1) broj posetilaca, (2) broj posetilaca u hotelima i sličnim smeštajnim objektima, (3) broj turista, (4) broj noćenja i (5) broj zaposlenih u delatnosti pružanja smeštaja te pripreme i usluživanja hrane, pri čemu se svi pokazatelji računaju u apsolutnim i relativnim vrednostima.

Osim toga, model pruža mogućnost stvaranja kvalitetne analitičko-informacijske podloge za provođenje mera sektorske politike s područja turizma.

Vrednost indeksa kreće se u rasponu od nula do maksimalno 40, pri čemu su sve JLS prema stepenu turističke razvijenosti podeljene u 5 razreda, od onih najmanje razvijenih kod kojih je vrednost indeksa nula pa do najrazvijenijih kod kojih je vrednost ITR indeksa veća od 30.

Vrednosti ITR indeksa za razdoblje od 2017. do 2020. godine kao i brojni drugi statistički pokazatelji s područja turizma dostupni su na interaktivnoj karti u prilogu.

Podsetimo, ITR je rezultat višegodišnje saradnje Instituta za turizam i Ministarstva turizma i sporta RH, a osnovna svrha indeksa je osiguranje kvalitetne analitičke podloge za efikasnije vođenje turističke politike na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Motiv za izradu ITR indeksa proizašao je i iz potrebe za kvalitetnim i preciznim definisanjem stepena turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave kao osnovnih teritorijalnih jedinica u Hrvatskoj, kako bi se uspostavio učinkovit i transparentan sistem koji će ublažiti aktualne neravnomernosti u turističkom razvoju Hrvatske te bolje valorizovati njene resurse.

Detaljnija metodološka objašnjenja vezana za izradu ITR indeksa potražite na link-u.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!