fbpx

Obedska bara potencijal za razvoj turizma – Potrebna ulaganja u kulturna dobra, turističke sadržaje u naseljima, saobraćajnu infrastrukturu…

serbia-4625628__340

Prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata prirode Obedska bara nalazi se na javnom uvidu. Osnovnu namenu prostora čini poljoprivredno, vodno, šumsko i građevinsko zemljište.
Građevinsko zemljište definisano važećim planskim dokumentima (4,50% površine u obuhvatu Prostornog plana) u opštini Pećinci čine građevinska područja naselja Ogar, Obrež, Ašanja i Kupinovo, vikend zona i privredno-radne zone, a u opštini Ruma građevinsko zemljište čini građevinsko područje naselja Grabovci.
Na prostoru obuhvaćenom okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana dat je predlog granice područja posebne namene. Ono bi prema ovom predlogu obuhvatalo zaštićeno područje Rezervat i zaštitnu zonu Rezervata. U Rezervatu su utvrđeni režimi zaštite I, II i III stepena.
Prostorni plan će predstavljati planski osnov za definisanje aktivnosti na prostoru područja posebne namene u oblasti zaštite prirode, turizma i ruralnog razvoja, na osnovu čega će biti stvoreni uslovi za realizaciju nacionalnih, regionalnih i lokalnih interesa. Konceptualni okvir korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene podrazumeva obezbeđenje prostornih uslova za realizacuju održivog (uravnoteženog) razvoja, u skladu sa uslovima zaštite koji će unaprediti zaštićeno područje i očuvati autohtonost predela, navedeno je u dokumentaciji.
Prostorni plan će pružiti smernice za optimalno uređenje i održivo korišćenje prostora u odnosu na režime zaštite prirodnih vrednosti, sa akcentom na naučno-istraživački rad, kulturno-obrazovni, estetski i turistički značaj u kontekstu očuvanja biološke, geološke i predeone raznovrsnosti.

Očekivani efekti planiranja u oblasti zaštite kulturnih dobara ogledaće se kroz valorizaciju, zaštitu i prezentaciju kulturnih dobara i identifikaciju kulturnog nasleđa kao turističkog potencijala, odnosno kao razvojnog potencijala područja opština i šire.
Potrebno je iskoristiti veće mogućnosti komplementarnog razvoja naselja (koja se nalaze u zaštitnoj zoni Rezervata) i Rezervata, u svrhu obogaćivanja turističkih sadržaja u samim naseljima, a radi održivog korišćenja zaštićenog područja.
Razvoj turizma u narednom periodu treba da zauzme veće učešće u ukupnom privrednom razvoju područja obuhvaćenog Prostornim planom. Neophodno je uređenje prostora namenjenog turizmu i njegovo opremanje odgovarajućim turističkim sadržajima, u skladu sa uslovima očuvanja i zaštite prirode.
Realizacijom planskih ciljeva iz domena saobraćajne infrastrukture i njihovom operacionalizacijom, neposredni efekti planiranja bi se reflektovali kroz savremenu saobraćajnu mrežu koja bi, na kvalitetan i bezbedan način (bez značajno negativnog uticaja), obezbeđivala dostupnost i pristup do svih prostornih celina i sadržaja. Primena savremenih tehnologija transporta omogućila bi održivo funkcionisanje saobraćaja na predmetnom prostoru.
Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a obrađivač JP Zavod za urbanizam Vojvodine.
A. K.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!