fbpx

NP Durmitor među 100 najlepših nacionalnih parkova sveta

durmitor-mountains-2823687_1920

Nacionalni park Durmitor našao se u ediciji “Sto najlepših nacionalnih parkova na svetu – Putovanje preko pet kontinenata”, u izdanju Mladinske knjige iz Beograda, koja vas vodi na putovanje do prelepih predela naše planete od kojih će vam zastati dah.

– Imajući u vidu raznovrsnost i lepotu njegovih prirodnih vrednosti, ponosni smo što se među sto naljepših nacionalnih parkova sveta sa pet kontinenata, među planinskim divovima Aljaske NP Denali (SAD), utočištem belih ždralova i bizona NP Vud Bafalo (Kanada), arhipelagom Galapagosa (Ekvador), carstvom kraljevskog bengalskog tigra NP Sundarbans (Bangladeš), planinom belog vrha NP Kilimandžaro (Tanzanija), sablasnim šumskim divljinama bavarskih šuma (Nemačka), veličanstvenim četinarima NP Pirin (Bugarska), vukovima juga NP Ambruco (Italija), našao i naš NP Durmitor – saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Kako se navodi u ovom bogato opremljenom izdanju “nacionalni parkovi štite i čuvaju poslednju priliku da doživimo pravu pustolovinu i iskusimo prirodne lepote naše planete, a svaki predeo na zemlji ima sopstvenu draž, vlastite upečatljive odlike i klimatske uslove usled kojih nastaju najraznovrsniji oblici flore i faune”.

Iz Nacionalnih parkova izdvajaju i i zanimljivosti navedene u ediciji sa ciljem da podsete na vrednosti NP Durmitor – Uneskovog prirodnog zaštićenog područja:
– Masiv Durmitora nije samo Nacionalni park, već i rezervat prirode. Neki vrhovi su nalik šiljatim tornjevima, dok drugi podsećaju na zasvođene kupole. Vrh Međed je blještavo bele boje naspram okolnog zelenila, dok se Crvena greda presijava u različitim bojama u zavisnosti od položaja sunca.
Prelepi Nacionalni park uvršten je u Uneskovu listu svetske baštine, a takođe je i deo velikog međunarodnog rezervata biosfere koji se proteže na 1.800 kvadratnih kilometara.

To raznoliko, ali istovremeno i mirno planinsko kraljevstvo stanište je mnogih biljaka koje samo tu uspevaju, kao što su različite vrste paskvice, lincure i zvončića.

Mrki medvedi, sivi vukovi, divlje svinje, divokoze i dalje lutaju durmitorskim šumama. Više od 130 vrsta ptica naseljava te tihe šume ili se gnezdi u zaklonu nepristupačnih stijena.

Snažne, brze reke kao što je Tara, jedna od poslednjih divljih, neukroćenih evropskih reka, probile su duboke kanjone u mekoj steni. Na dnu najdubljeg evropskog kanjona, dubokog skoro 1.300 metara, Tara snažno hrli nizvodno vijugajući oko stena pre nego što se obruši u nekoliko zadivljujućih slapova. Duž oboda doline reke Tare rastu poslednji ostaci netaknutih šuma crnog bora, na tlu na kom obično rastu bukove šume – navodi se u publikaciji.

Autor edicije “Sto najlepših nacionalnih parkova na svetu – Putovanje preko pet kontinenata”, u izdanju Mladinske knjige iz Beograda je Hans Joakim Nojbert.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!