fbpx

Novogodišnja putovanja – Koje destinacije su najpopularnije, a gde se ne može putovati

fireworks-g09b225e8c_1920

U Srbiji je veliki broj kapaciteta za Novu godinu i đački raspust rasprodat, a sa najpopularnijih destinacija imamo informaciju da su njihovi kapaciteti puni i više od 90%, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je za Tanjug rekao da najveće interesovanje postoji za srpske planine Zlatibor, Staru planinu, Kopaonik, Divčibare, Zlatar, kao i za pojedine banje i veće gradove.

– Trebalo bi da ovo bude dobra sezona. Ipak, živimo u vreme pandemije i ono što nas najviše sprečava jeste ta neizvesnost šta će biti i kako ćemo se ponašati u vezi sa pravilima pod kojima možemo da boravimo i putujemo. Tako je i kada je reč o Srbiji – rekao je Seničić.

Podseća da u ovom trenutku još nema zvanične informacije od kriznog štaba da li će biti dozvoljeno okupljanje na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

– Kada bi se uvele neke restrikcije, kada je reč o proslavi Nove godine konkretno, mislim da bi to značajno uticalo na popunjenost kapaciteta. To je ono što možemo sa sigurnošću da tvrdimo – ističe Seničić.

Kada je reč o destinacijama van Srbije za koje se naši građani odlučuju, Seničić navodi da je najzanimljivija Jahorina jer se do te planine putuje bez bilo kakvih ograničenja.

Od ostalih destinacija srpskim građanima u ponudi su, kaže Seničić, Bugarska, Mađarska, Turska, Grčka, ali u koje možemo uz određena ograničenja kao što su vakcine i testovi.

Kada je reč o premijum skijalištima u Francuskoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, tu su građani Srbije, ukazuje Seničić, dosta limitirani.

Dodaje da građani Srbije ne mogu da putuju u Italiju, jer se tamo nalazimo na tzv. “crvenoj listi”, u Francuskoj su vrlo restriktivni uslovi koji se menjaju iz dana u dan, dok u Austriju građani Srbije mogu sa zelenim sertifikatom.

Kaže da još nije poznato kakva će pravila važiti u tim ski centrima i dodaje da se te informacije očekuju do katoličkog Božića.

Seničić navodi da su u ponudi i toplije destinacije kao što su Egipat, Dubai, Zanzibar.

– Ipak, za razliku od perioda pre korone, sužen je broj destinacija. Mi smo za trajanje novogodišnjih praznika imali najveći broj ponuda i putnika u vezi sa zapadnoevropskim gradovima da li autobuskim ili avio-prevozom, a ove godine toga nemamo – zaključio je Seničić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!