fbpx

Novi sindikat: Sezonski radnici nisu zadovoljni platama, radnim vremenom i sigurnošću na radnom mestu

cafe-604600_1920

U istraživanju Novog sindikata provedenom na 500 radnika, 150 sezonaca je izrazilo veliko nezadovoljstvo radnim mestom.

Kuhaju, čiste i konobarišu od jutra do mraka, a za svoj posao nisu dovoljno plaćeni. Nakon napornog leta čeka ih neizvesna zima. Sudbina je to brojnih sezonskih radnika u Hrvatskoj, prenosi RTL.

Bolji bi trebali biti i uslovi rada za sezonce, jer je istraživanje Novog sindikata pokazalo da nisu zadovoljni platama, radnim vremenom ni sigurnošću na radnom mestu. I odnosi sa šefovima su im nikakvi. Od jedan do pet svoj sezonski život ocenili su s nezadovoljnom dvojkom.

Mario Iveković, predsednik Novog sindikata, potvrđuje da su sezonci koji nemaju ugovor za stalno prisiljeni pristati na sve i svašta. “To je praksa koju vidimo, gde god se okrenemo. Znači, ako treba ostati duže, raditi prekovremeno, ako treba otići u lošije radne uslove, očito je da se poslodavci oslanjanju na sezonske radnike, nego na radnike koji su za stalno“, tvrdi Iveković.

U borbi radnika i poslodavaca sudi Državni inspektorat. Od početka jula samo u tzv. Delatnostima pružanja smeštaja i hrane, gde su u velikom broju zaposleni sezonci, izvršili su 205 inspekcijskih nadzora. Utvrdili su sumnju u 102 prekršaja, a 40 poslodavaca mora na sud zbog neprijavljivanja radnika i prekovremenih sati. 

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje s berze je na sezonskim poslovima zaposleno više od 18 000 ljudi.” Naravno sve je to uslovljeno time da on razmišlja šta će biti sledeće godine. Onaj koji ima ugovor za stalno ne mora o tome razmišljati i opušteniji je i može koji put se bolje zauzeti za svoje uslove rada, dok radnik ovisi o tome hoće li ga poslodavac dogodine pozvati na sezonu“, tvrdi Iveković.

Novi sindikat je predstavio metodologiju dostojanstvene plate – trebala bi iznositi 1377 eura ili 10.433 kune.

Novi sindikat predstavio je u sredu metodologiju, koju su evropski sindikalci izrađivali šest godina, po kojoj bi se umesto minimalne plate uvela “dostojanstvena plaća” kao krajnji cilj koji je garantovan i Ustavom, a u Hrvatskoj bi trebala iznositi 1377 eura.

Za razliku od sindikalne korpe, ova metoda je nešto sveobuhvatnija. Stan, režije, hrana, školovanje, odeća, obuća, pristup zdravstvu, prometu, godišnji odmor i nešto sitno štednje“, kaže Glavni sekretar Novog sindikata Tomislav Kiš te je dodao kako su glavni protivnici tog načina izračunavanja u pravilu poslodavci, jer ne razumeju da se tolika plata ne traži odmah, nego da se postavi kao cilj prema kome polako treba ići.

Predsednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je da su na izradi metodologije šest godina radili sindikalci u 15 evropskih država (sedam članica EU-a i osam nečlanica), a da će je objaviti u 25 zemalja.

Hrvatska Vlada u zadnjih par godina radi značajne pomake u povećanju  minimalca, ali sindikalcima smeta što joj nije cilj ostvariti dostojanstvenu platu, kako piše i u Ustavu.”Oni teže dostići 60 posto prosečne plate, no naše su prosečne plate toliko niske da je to neprihvatljiva metodologija. Želimo nametnuti da se teži ostvariti ono što piše u Ustavu“, poručio je Iveković.

Trenutno se u EU-u raspravlja o direktivi o minimalnoj plati, a sindikati traže da se metodologija dostojanstvene plate uzme kao ciljna vrednost za minimalnu platu.

Novi sindikat provodi istraživanje o uslovima rada radnika u Hrvatskoj, s naglaskom na uslove rada sezonaca.

Kako navode iz Novi sindikata, istražuju iskustva radnika vezana za poštovanje njihovih prava, zadovoljstvo poslom, uslove i organizaciju rada, s posebnim naglaskom na uslove rada tokom COVID-19 pandemije. Anketa je anonimna, a odgovori će biti obrađeni i prikazani na grupnom nivou. Vreme potrebno za ispunjavanje ankete je 10-15 minuta.

S obzirom da je u Republici Hrvatskoj sve veća potreba za sezonskim radnicima, a potraga za kvalitetnim radnim kadrom svake letne sezone sve teža, putem ovog istraživanja će se utvrditi koji faktori radne motivacije doprinose većem zadovoljstvu poslom kod sezonskih radnika u odnosu na stalno zaposlene radnike. Pronaći motivaciju sezonskih radnika od velike je važnosti za upravljanje ljudskim potencijalima kako bi se oformili skladni, obučeni i uhodani timovi za svaku nadolazeću sezonu” ističu iz Novog sindikata.

Istraživanje provodi tim Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za socijalnu politiku, u sastavu prof.dr.sc. Gojko Bežovan, doc.dr.sc. Danijel Baturina i doc.dr.sc. Jelena Matančević. Istraživanje se provodi u sklopu projekta “ZaRUP – Zadovoljan radnik, uspešan poslodavac”, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, nosilac projekta je Novi sindikat.

Anketu možete pogledati na sledećem link-u.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!