fbpx

Novi Sad ušao u godinu titule Evropske prestonice kulture

FA981272-0DD6-4222-B56B-6AAF8EBD640C

Novi Sad je, uz program inspirisan prvim počasnim građaninom tog grada, Nikolom Teslom, zakoračio u godinu kada je i zvanično Evropska prestonica kulture, a centar evropskog kulturnog života u narednih 365 dana biće upravo u Srbiji i Srpskoj Atini. 

Novosađani i njihovi gosti sinoć su, u okviru Dočeka, osvetlili svoj grad, simbolično spojili dve obale Dunava i zajedno sa umetnicima doprineli kreiranju jedinstvenog audio-vizuelnog i svetlosnog sveta stvorenog u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, baroknom dragulju grada, obnovljenom nakon tri veka. Predstavu „Tesla izumetnik”, reditelja Nebojše Bradića, izvedenu na jednom kraju mosta Duga i svojevrsnu Teslinu svetlosnu galeriju u Podgrađu, povezali su upravo sugrađani, turisti, umetnici i performeri, povorkom koja je simbolički predstavila krilaticu projekta Evropske prestonice kulture koja glasi „Za nove mostove”. 

Doček 2022. u Evropskoj prestonici kulture: www.youtube.com/watch?v=dkMcH0uiYrs

Otvaranje Tesline svetlosne galerije, umetničkog i produkcijskog poduhvata, kao i performans „Svetlost”, bilo je jedinstvena igra svetlosti, pokreta i zvukova kroz različite audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije, što je ostvareno kroz povezivanje evropskih, regionalnih i domaćih, renomiranih i mladih umetnika – dr Alberto Novelo, Ivan Marušić Klif, dr Petko Tančev, dr Milica Stojšić, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti Scenskog dizajna, kao i Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Noise Destruction, Kanda Kodža i Nebojša, Elektro Guzzi, DJ Dark Angel. 

Teslina svetlosna galerija traje još danas 

Dr Alberto Novelo i Ivan Marušić Klif, prvog dana 2022. godine udružuju svoje umetničke snage, tačno u 17 časova, kada će Petrovaradinska tvrđava postati platno na kojem će slikati svetlosnim snopovima i laserima, formirajući nesvakidašnju digitalnu projekciju za publiku koja će moći da uživa u pogledu sa Keja, kod Spomenika žrtvama racije. Njihov umetnički rad uključiće i publiku, koja će, na kraju njihovog performansa, imati kontrolu nad laserima kako bi direktno doživela crtanje svetlom na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave i večeras će biti mesto posebnog audio-vizuelnog događaja, pa ćemo tako na bini kod Beogradske kapijeu 21 čas, uploviti u upečatljivu kombinaciju muzičkih žanrova, koju nam donosi Minilinija, sjajna sinergija članova poznatih beogradskih bendova, dok će u 23 sata scenu preuzeti austrijski elektro duo Kruder i Dorfmajster. 

„Nastup na posebnim lokacijama je oduvek bio deo K&D koncepta. Poslednjih godina smo pažljivo birali mesta na kojima sviramo – izvanredna mesta u kombinaciji sa dobrom muzikom – to je savršeno. To takođe produbljuje iskustvo za publiku i jednostavno se osećate drugačije nastupajući na istorijskom mestu. Sjajno je započeti novu godinu sa odabranim K&D zvukovima u novoj Evropskoj prestonici kulture”, kaže austrijski duo pred večerašnji nastup, koji stižu u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom. 

Ulaz je i večeras slobodan, a za posetioce će u Podgrađu biti obezbeđeni punktovi sa pićem i hranom novosadskih ugostitelja, kao i mobilni toaleti. Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS. 

Podsećamo, saobraćaj na mostu Duga i na delu Bulevara Mihajla Pupina, biće normalizovan danas, posle 17 časova, dok će privremena zabrana saobraćaja u Podgrađu biti na snazi do sutra, 2. januara u 20 časova, nakon čega se saobraćaj vraća u normalu. 

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture 13. januara 

Zvaničan početak godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu biće 13. januara, za kada je zakazano svečano otvaranje „Zenituem :: 2022”, u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova i to na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine, kao i nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena”, umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića u Studiju M i koncerti evropskih, regionalnih i domaćih umetnika na više od 40 lokacija širom grada. Programi u okviru Dočeka planirani su i 12. kao i 14. i 15. januara. 

Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

Izvor: Novi Sad 2022 Evropska prestonica kulture

Fotografije: Novi Sad 2022 Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!