fbpx

Novi Sad: „Seobe duša” do 13. marta pomeraju granice kulturnih događaja

Barselona Gipsy Balkan Orchestra foto NSEPK V. Veličković (3)

Original Enigma Voices, Antropoceno – muzički projekat dvojice članova čuvenog sastava Gotan Project, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, japanska umetnica Kaori Ito, potom Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav „Etnoforija”, kao i regionalni savremeni pisci Damir Karakaš, Darko Cvijetić i Kristian Novak stižu u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture, u okviru aktuelnog programa „Seobe duša”, na Novosadskom sajmu.

Program „Seobe duša”, koji kroz književnost, izvođačku i vizuelnu umetnost i teatar preispituje pozitivni uticaj migracija, kao deo programskog luka „Seobe”, u okviru Evropske prestonice kulture, počeo je 3. marta i do sada je predstavio publici pisce Rumenu Bužarovsku, Miljenka Jergovića, Dejana Tiaga Stankovića, paralelno sa tradicionalnim Sajmom knjiga, ali i japanskog kantautora Miyavi-a, sastav Barselona Gipsy balKan Orchestra, izložbu „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu”, čiji je nosilac Gradska biblioteka u Novom Sadu i koja traje sve do 13. marta i druge sadržaje.

 „Seobe duša” na Novosadskom sajmu: https://www.youtube.com/watch?v=2L6lpZwfT2w

Na Međunarodni dan žena nastup dobitnice francuskog Ordena umetnosti i književnosti – ulaznice za nastup u prodaji: 1 + 1 gratis

Sutra, 8. marta, u okviru programa „Seobe duša” predstaviće se čuvena japanska plesačica i koreografkinja, Kaori Ito, dobitnica Ordena umetnosti i književnosti (Ordre des Arts et des Lettres), koji dodeljuje francusko Ministarstvo kulture. Kaori Ito stiže uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee i nastupa sa Bogdanom Rankovićem i novosadskim sastavom „Etnoforija” od 20 sati, u Hali 1 Novosadskog sajma. Uz kupljenu ulaznicu za nastup japanske plesne umetnice Kaori Ito sa Bogdanom Rankovićem i „Etnoforijom” obezbeđena je još jedna ulaznica gratis.

Migracije iz ugla savremenih autora – stižu Karakaš, Novak i Cvijetić

Već danas, 7. marta, na programu „Seobe duša” predstaviće se savremeni regionalni pisac Damir Karakaš od 18 časova u Master hali Novosadskog sajma, jedan od dobitnika ugledne italijanske književne nagrade „Premio ITAS del Libro di montagna” za roman „Sjećanje šume”, a nakon toga publika će imati priliku da pogleda predstavu „Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije” udruženja „Šmiranti” i umetničkog tima iz italijanske partnerske organizacije „Policardia Teatro”, na čelu sa rediteljem Andreom Moretijem, od 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma. Pored Karakaša, „Seobe duša” obeležiće i dolazak dobitnika brojnih književnih nagrada, Kristiana Novaka i Darka Cvijetića, čiji je roman prošle godine bio u finalu izbora za NIN-ovu nagradu. Oni će se publici predstaviti 9. marta, Novak od 18 sati, a Cvijetić od 19 časova, takođe u Master hali Novosadskog sajma. Na istom mestu, scensko čitanje knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život”, koje potpisuje Muharem Bazdulj, publika će slušati 8. marta od 16 časova.

Muzički program 10, 12. i 13. marta

Bilja Krstić i Bistrik orkestar nastupaju u okviru  „Seoba duša” 10. marta, dok će Antropoceno – projekat dvojice članova čuvenog sastava Gotan Project, Kristofa Milera i Eduarda Makarofa, pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku, biti predstavljen 12. marta, a uvod u njihov nastup biće i performans rumunske plesne škole „Tango Timisoara”. Dobitnici više od 100 platinastih nagrada širom sveta, Original Enigma Voices, prvi put stižu u Novi Sad, gde će u okviru „Seoba duša” nastupiti 13. marta, i to uz gradski orkestar Camerata Novi Sad. Svi koncerti počinju u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma.

Marokanski bend Chalaban iz Mađarske, koji dolazi uz podršku Ambasade Kraljevine Maroko u Srbiji, nastupiće 9. marta u 20 sati, a u okviru Karnevala obrednih povorki, 10. marta od 11 sati, biće organizovan dečiji maskenbal, a zatim i koncert gostujućih trupa iz zemlje i inostranstva, 11. marta od 18 sati.

Ulaznice za sve koncerte, osim za nastup benda Chalaban gde je ulaz slobodan, zainteresovani mogu kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, putem sajta gigstix.com, kao i na ulazu Novosadskog sajma. Organizatori mole sve posetioce da nose maske i drže propisanu distancu. Zeleni sertifikati nisu potrebni, a maske će biti deljene i pri ulasku na događaje.

Partner programa „Seobe duša” je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije „Globos” osiguranje i „Dijamant” DOO. Programski luk „Seobe” jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

IzvorNovi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Fotografije: Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!