fbpx

Novi Sad i Aleksandrija postali gradovi pobratimi – Saradnja će biti usmerena na razvoj turizma i investicije

business-3298472_960_720

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i guverner Aleksandrije Mohamed El Šerif potpisali su Sporazum o saradnji između ta dva grada. Na osnovu Sporazuma, saradnja između Grada Aleksandrije Arapske Republike Egipat i Grada Novog Sada podrazumeva razmenu iskustava u oblastima: kulturno, umetničko i istorijsko nasleđe, zaštita i očuvanje životne sredine, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Takođe, saradnja će biti usmerena na razvoj turizma, rast investicionih prilika u oba grada, podsticanju ekoturizma i održive upotrebe prirodnih resursa, kao i na razmenu informacija i veština u polјoprivredi.

– Ovo je veličanstven dan za Novi Sad. Potpisivanje Sporazuma je mnogo više od protokola, jer nije ovo samo novi grad prijatelј, to je jedan od najpoznatijih gradova u svetu. Kada kažete da vam je Aleksandrija pobratim, to otvara mnoga vrata. Sporazum je potvrda i višedecenijskih odličnih odnosa naše dve države, a nama je veoma važno da imamo što bolјu saradnju sa zemlјama afričkog kontinenta i arapskim državama. Drago mi je što su u delegaciji Aleksandrije i predstavnici njihove Privredne komore i trudićemo se da odnosi regulisani Sporazumom zažive u punom kapcitetu. Zahvalјujem se i ambasadoru Egipta Nј. E. Amru Alguvejliju, našem prijatelјu koji je mnogo pomogao da dođe do potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Aleksandrijom – istakao je Vučević, saopšteno je na sajtu Grada Novog Sada.

Guverner Aleksandrije Mohamed El Šerif zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio zadovolјstvo zbog posete Srbiji i Novom Sadu.

– Delegacija našeg grada je na visokom nivou, sa nama je i predsednik Privredne komore Ahmed Vakil i nadam se da će naši privrednici ostvariti poslovnu saradnju sa privrednicima iz Srbije. Ponosni smo na Sporazum koji smo potpisali, posebno što taj čin otvara prostor za nove sporazume. Zbog političkog vođstva Srbije i Egipta, već je prisutna dobra saradnja na mnogim polјima, a cilј nam je da ekonomska saradnja bude na nivou ostvarene političke saradnje između naših država – naglasio je Mohamed El Šerif.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!