fbpx

„Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ na međunarodnom festivalu KotorArt

KotorArt festival - Otvaranje

Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture, predstaviće se na međunarodnom festivalu KotorArt, jednom od najvećih i najznačajnijih festivala umetnosti u Crnoj Gori i regionu, kroz tri segmenta. Predstavnici Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ predstaviće program planiran za titularnu 2022. godinu, ali i preneti svoja iskustva i modele koje je Novi Sad utemeljio, a koji sada mogu da se primenjuju i u drugim gradovima Srbije, pa i regiona.

Direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković učestvovaće na konferenciji „Novi Sad 2022“, u utorak, 20. jula od 20 sati, gde će predstaviti programski koncept za 2022. godinu, utemeljen na sloganu „Za nove mostove“, sačinjen od osam programskih lukova. Pored toga, biće reči i o procesima i izazovima sa kojima se Novi Sad suočio u pripremama za Evropsku prestonicu kulture, a sve to sa ciljem da se prenese znanje kolegama iz Crne Gore, s obzirom na to da nekoliko gradova Boke – Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi zajedno pretenduju da 2028. godine budu nosioci titule Evropske prestonice kulture.

Koordinatorka mreže kulturnih stanica  projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Violeta Đerković biće jedna od govornica na tribini „Pjaca od filozofa – Nova normalnost“, 18. jula u 20 časova, koja predstavlja značajan deo festivala u kontekstu pokretanja važnih dijaloga. Na tribini će takođe govoriti diplomirani turizmolog i ekološki lobista Antonio Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, zatim pozorišna rediteljka i upravnica Dubrovačkih ljetnih igara, Dora Ruždjak Podolski i univerzitetski profesor i turizmolog, Ivo Županović. Konferencije u okviru programskog segmenta „Nova normalnost“ moguće je pratiti i putem prenosa uživo na Facebook stranici i zvaničnom Youtube kanalu KotorArt festivala.

Upravo jedan od programskih lukova koji čine programski koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ – Dunavsko more, takođe će biti predstavljen na festivalu KotorArt i to kroz nastup orkestra Kamerata Novi Sad, koji već godinama unazad kroz različite programe promoviše projekat Evropske prestonice kulture u Srpskoj Atini. Koncert je zakazan za utorak, 20. jul, sa početkom u 21.30 časova, u Crkvi Sv. Duha, a na programu će se naći dela kompozitora kao što su Astor Pjacola, Hajnrih Ignac Franc fon Biber, Edvard Elgar, David Poper, Bela Bartok, ali i delo novosadske kompozitorke, Aleksandre Vrebalov.

Ceo program festivala KotorArt možete pronaći njihovom zvaničnom sajtu. Ulaz je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h). Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24 часа pre početka programa.

Podsećamo, Novi Sad je, u aprilu ove godine, pružio podršku crnogorskim kandidatima za titulu Evropske prestonice kulture, najavljujući tada da će svoja znanja i iskustva staviti na raspolaganje kolegama iz opštine Boka.

Novi Sad je mеđu prvim gradovima van Evropske unije koji je proglašen za Evropsku prestonicu kulture, postavši tako jedan od 60 gradova koji su poneli tu titulu. Ceremonija svečanog otvaranja održaće se 13. januara 2022. godine, a Novi Sad će tokom te titularne godine predstaviti više od 4000 domaćih i stranih umetnika, na 1500 planiranih događaja. Više o programskom konceptu projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ možete čitati na zvaničnom sajtu projekta.

IzvorNovi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

FotografijeNovi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!