fbpx

Novi Sad dobija muzej tamburice

Novi Sad foto V Velickovic NS-EPK

Festival Tamburicafest otvoriće svoj muzej tamburice u Novom Sadu. Kako se očekuje, muzej Tamburicafesta biće otvoren početkom avgusta u Mentarovoj palati u centru Novog Sada, u Ulici kralja Aleksandra 14, saopštili su organizatori.

Prema rečima dr Jovana Pejčića, direktora i osnivača Tamburicafesta” taj festival i Svetska tamburaška asocijacija, dobili su svoj dom u kojem će jedinstvenom muzeološkom postavkom, obuhvatiti više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini.

– Eksponati svih utemeljivača tamburaške kulture, instrumenti, notni zapisi Mite Oreškovića, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Marka Nešića, Janike Balaža i mnogih drugih, biće na jednom mestu – kazao je Pejčić i pozvao sve koji imaju značajan materijal za muzej, u vidu fotografija, instrumenata, nota i drugog, da daju doprinos.

Najavljeno je da će poseban segment činiti i izložba od oko 150 umetničkih slika, ulja na platnu, nastalih u prethodnih 15 godina na tematskim Likovnim kolonijama Tamburicafesta.

U formiranju muzeja, tamburašima asistira zajednički tim Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Akademije umetnosti, Univerziteta u Novom Sadu, turističkih organizacija Vojvodine i Novog Sada.
Kustos Muzeja Vojvodine Aleksandar Antunović ističe da se značaj Muzeja tamburice ogleda u činjenici da je taj instrument utkan u identitet Novog Sada i Vojvodine a i šire.

– Muzej je, svakako, jedan od produkta šire priče, s obzirom na to da je tamburica nedavno upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i da mere zaštite, koje se sprovode, bivaju vidljive. Novi Sad dobija instituciju koja baštini tradiciju i objedinjuje tamburašku praksu svih etničkih zajednica na ovim prostorima, bilo da je reč o pisanim pesmama i kompozicijama bilo kafanskoj muzici – kaže Antunović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!