fbpx

Novi model za izračun Indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave

businessman-3213659_1280

Znanstvenici Instituta za turizam u Zagrebu su, u saradnji s prof. dr. sc. Vukom Tvrtkom Opačićem s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uspostavili novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Glavni motiv za izradu novog modela proizlazi iz potrebe za kvalitetnim i preciznim definisanjem stepena turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave kao osnovnih teritorijalnih jedinica u Hrvatskoj, kako bi se uspostavio učinkovit i transparentan sistem koji će ublažiti aktualne neravnomjernosti u turističkom razvoju Hrvatske te bolje valorizovati njene resurse. Osim toga, novi model pruža mogućnost stvaranja kvalitetne analitičko-informativne podloge za provođenje mera sektorske politike s područja turizma. Naime, osnovna svrha indeksa turističke razvijenosti je formulisanje hrvatske turističke politike na način da se maksimalno iskoriste raspoloživi resursi u svim delovima Hrvatske, uz istodobno osiguravanje održivosti turističkih aktivnosti s ekološkog, socijalnog i ekonomskog motrišta.

„Mogućnosti primjene indeksa turističke razvijenosti vrlo su široke, a kao dvije najvažnije ističu se njegovo korištenje kao temelja za dobivanje potpora za razvoj turizma te kao mjerila za određivanje pozicije pojedinog grada ili općine u sustavu turističkih zajednica na lokalnoj razini, odnosno za formiranje samostalne turističke zajednice ili pridruživanje turističkim zajednicama područja. U tom kontekstu, indeks turističke razvijenosti može poslužiti i kao referentna točka u promišljanju buduće strategije razvoja turizma Republike Hrvatske, posebice prilikom određivanja ciljeva, politika i mjera koje će se definirati za sljedeće plansko razdoblje.“ – istakao je voditelj projekta prof. dr. sc. Zoran Klarić.

U svrhu bolje vizualizacije indeksa, kreirana je interaktivna mapa koja je dostupna: http://bit.ly/itr-iztzg

Izvor: Institut za turizam

Fotografija: Institut za turizam

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!