fbpx

Novi izveštaj WTTC-a pruža vitalne preporuke ulaganja za sektor putovanja i turizma

vacations-1442020_1920

Svetsko veće za putovanja i turizam (WTTC) objavilo je novi izveštaj koji daje preporuke za ulaganja vladama i destinacijama s ciljem obnove i razvoja njihovog sektora putovanja i turizma.

S pandemijom koja je gotovo potpuno zaustavila međunarodna putovanja, globalni sektor putovanja i turizma patio je više nego bilo koji drugi zbog ozbiljnih ograničenja mobilnosti.

Doprinos sektora globalnom BDP -u pao je s gotovo 9,2 biliona američkih dolara u 2019., na samo 4,7 biliona u 2020, što predstavlja gubitak od gotovo 4,5 biliona USD. Nadalje, zbog uticaja pandemije, šokantnih 62 miliona radnih mesta u putovanju i turizmu je izgubljeno, dok je veliki broj njih još uvijek u opasnosti.

Izveštaj otkriva kako su kapitalna ulaganja prošle godine pala za gotovo jednu trećinu (29,7%), 986 milijardi američkih dolara u 2019. na samo 693 milijarde u 2020. godini, a sada, dok idemo prema oporavku, ulaganja u putovanja i turizam nikad nisu bila toliko važna.

Ovaj rad takođe pokazuje koliko je za destinacije, ali i vlade važno privući ulaganja kroz učinkovito okruženje koje omogućava podsticaje kao što su pametno oporezivanje, politike olakšavanja putovanja, raznolikost, integracija zdravlja i higijene, učinkovita komunikacija te kvalifikovana i obučena radna snaga. Izveštaj nudi i ključne preporuke za vlade i odredišta te ističe one segmente koji bi mogli biti najatraktivniji za ulagače.

Prema izveštaju, vlade i destinacije trebaju ulagati i privlačiti ulaganja iz privatnog sektora u područja poput fizičke i digitalne infrastrukture, te u segmente putovanja kao što su wellness, medicina, MICE, održivi, ​​avanturistički, kulturni ili ciljani turizam.

“Od ključne je važnosti da se učesnici usredotoče na olakšavanje putovanja kako bi se, među ostalim mogućnostima, postiglo sigurno putovanje putnika te diverzifikovale aktivnosti koje stvaraju prihod”, rekla je Julia Simpson, predsednica i izvršna direktorica WTTC-a.

Celokupni izveštaj možete pronaći na sledećem link-u.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!