fbpx

Novi izazovi za nemačke putničke agencije

cruise-3703999_1920

Kako pandemija slabi, a međunarodna putovanja ponovo postaju moguća, nemačke putničke agencije i tour-operatori beleže porast broja rezervacija, posebno za mediteranska odredišta. TUI tvrdi kako je „broj rezervacija premašio nivo od leta 2019” te da je primetan interes „za sve destinacije”.

Rezervacije se najčešće odnose na aranžmane koji se bookiraju u poslednji trenutak ili dugo unapred, prenosi fvw.de. Takva dinamika u potražnji – dodatno zakomplikovana izmenama odredbi o putovanjima u uslovima pandemije – agencijama zadaje glavobolje jer se planiranje kapaciteta čini doslovno nemoguće.

Uzorak bookinga u poslednji trenutak prepoznatljiv je za skuplje, prekomorske aranžmane, ali i za odredišta u Evropi. „Kad se radi o dugim putovanjima, 70% naših klijenata rezervišu aranžmane za sledećih šest nedelja” navode iz DER Touristika.

S druge strane nalaze se klijenti koji gledaju dalje unapred pa iskazuju interes za rezervacije za 2022. godinu, posebno u segmentu krstarenja. Iako je to pozitivan pomak u perspektivi prodaje, ne doprinosi značajno protoku novca.

Ovoga trenutka teško je predvideti kako će se kretati tržište, a samim tim i ovogodišnji prihodi, no industrija putovanja se nada da će do kraja ove godine dostići oko 40-50% prihoda iz 2019. Norbert Fiebig, predsednik Nemačkog saveza industrije putovanja (DRV), tvrdi kako će „leto biti odlučujuće” u dostizanju tog cilja, ali i predviđa kako se normalno poslovanje industrije ne može očekivati pre 2022. godine.

Kako prenosi Wirtschafts Woche, Turistička analiza nemačke BAT Fondacije za suočavanje s pitanjima budućnosti iz Hamburga, navodi kako je u proteklih godinu dana 61% nemačkih građana provelo na putovanju koje je trajalo bar pet dana, što je tek 1% manje u odnosu na rekordnu 2018. godinu. Analiza takođe predviđa kako će putovanja u budućnosti biti skuplja i sofisticiranija, zahvaljujući sve šarolikijoj ponudi industrije.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!