fbpx

Novi Grad dobija pešačko-biciklističku stazu dugu 2 kilometra – Do kraja 2022. završetak radova 

84E1580F-AB44-4BF7-9CB8-F9F5B827566C

Opština Novi Grad namerava da gradi pešačku i biciklističku stazu na delu magistralnog puta M-14, na deonici od raskrsnice magistralnog puta sa Njegoševom ulicom ka gradu Bosanska Otoka, u dužini od 2.000 metara. 

Kako navode iz Opštine, početak deonice je na mestu prelaska ceste preko železničke pruge kod nadvožnjaka u naselju Mlakve, dok je kraj na raskrsnici magistralnog puta sa Njegoševom ulicom u Novom Gradu.
Predviđeno je da pešačko-biciklistička staza u dužini od 2 km prati postojeći magistralni put od kojeg je visinski razdvojena betonskim montažnim ivičnjakom. 
– Na delu postojećih i budućih pešačkih prelaza su predviđeni i spušteni ivičnjaci kako bi se omogućio pristup osobama sa posebnim potrebama. Planirana širina pešačke staze iznosi od 1,5-2,00 m, a biciklističke staze od 2,00-2,75 m – navode u Opštini Novi Grad. 
Izrada tehničke dokumentacije za ovaj projekat je u završnoj fazi, a realizacija je planirana do kraja 2022. godine.
– Projekat izgradnje pešačke i biciklističke staze na delu magistralnog puta M-14 uvršten je u listu odobrenih projekata Ministarstva finansija Republike Srpske, koje je na osnovu raspisanog javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata sa budžetske stavke Javne investicije za opštine i gradove Republike Srpske u 2021. godini odobrilo sredstva za realizaciju projekta izgradnje pešačke i biciklističke staze u Novom Gradu – ističu u Opštini. 
Prema predmetu i predračunu radova, ukupna vrednosti projekta iznosi 1.189.887 KM sa PDV-om. Vlada RS će za ovaj projekat obezbediti 700.000 KM, dok će preostala sredstva obezbediti Opština Novi Grad.

Budući da je na ovoj deonice zabeležena povećana koncentracija biciklista, a pogotovo pešaka, u Opštini Novi Grad ističu da se javila potreba za izgradnjom traka za nemotorizovani saobraćaj, a sve to kako bi se saobraćaj odvijao što bezbednije i efikasnije. 
– Postojeće stanje je takvo da se pješaci i biciklisti kreću ivičnim delom puta, koji nisu predviđen za njih, te na taj način ugrožavaju svoju, a i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju – navode. 
Spajanjem pešačko-biciklističke staze sa Kejom Krajiških brigada dobiće se nova celina predviđena za pešake i bicikliste. Na taj način bi se, takođe, postavio osnov za dogradnju novih kilometara staza za nemotorizovani saobraćaj, kažu u Opštini. 

Skupština opštine Novi Grad je u oktobru 2021. godine donela odluku o kupovini dela poslovnih prostorija u Sportsko–rekreativnom centru Mlakve, pored kojeg će prolaziti buduća pešačko-biciklistička staza. 

U sportsko-rekreativnom centru, osim postojećih fudbalskih terena, u pripremi je izgradnja još jednog pomoćnog, a tu je i teniski teren, te će izgradnjom pešačko-biciklističke staze biti omogućeno i da posetioci bezbedno dođu do sportskog centra.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!