fbpx

Nove preporuke EU za putovanja od 1. februara

travel-restrictions-4979476_1920

Savet Evropske unije usvojio je nove preporuke u vezi sa putovanjima tokom pandemije koronavirusa, koje stupaju na snagu 1. februara.

Prema preporukama, ključne odrednice za putovanja trebalo bi da budu vakcinacija, testiranje ili status oporavka od koronavirusa kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o COVID-u.


Usvojene preporuke Saveta EU nisu pravno obavezujuće i ostavljaju državama članicama prostor za odluku o njihovoj primeni.

Dakle, preporučeno je da mere protiv koronavirusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja koja su obeležena tamnocrvenom bojom (odnosno, virus u njima cirkuliše na visokom nivou, prenosi N1.

Savet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije COVID-19.

Preporuke stupaju na snagu od 1. februara

To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o COVID-u, treba da bude ključna odrednica.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Važeći digitalni COVID sertifikat podrazumeva: Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

Takođe u sertifikatu treba da stoji I negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja ili potvrda o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska.

Ko je izuzet od testiranja?

Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečano, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. “hitne kočnice” u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

Izvor: BIZ Life

Fotografije: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!