fbpx

Nove epidemiološke mere u Hrvatskoj na trajanju do 30. novembra

corona-5153949_1920

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, Sektor civilne zaštite RH doneo je novu Odluku o nužnim epidemiološkim merama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mere i preporuke radi sprečavanja prenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

Odluka je stupila na snagu 6. novembra 2021., a nužne epidemiološke mere iz ove Odluke određuju se u trajanju do 30. novembra 2021.

Ovom Odlukom propisano je da na javnom događaju na otvorenom prostoru može prisustvovati 100 osoba, osim ako se radi o događaju na kojemu učestvuju osobe s EU digitalnom COVID potvrdom, dok na javnom događaju u zatvorenom prostoru može prisustvovati 50 osoba, osim ako se radi o događaju na kojem učestvuju osobe s EU digitalnom COVID potvrdom.

Svi javni događaji se moraju završiti do 24:00, osim kino projekcija koje su započele u 23:00.

Svadbene svečanosti na kojima svi prisutni poseduju EU digitalnu COVID potvrdu moći će potrajati i nakon ponoći, najkasnije do dva ujutro. I dalje je na snazi zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od ponoći do 6:00.

Ugostiteljskim objektima i obiteljskim poljoprivrednim objektima koji pružaju ugostiteljske usluge na način da hranu, piće, napitke i poslastice mogu usluživati isključivo gostima koji sede za stolovima, radno vreme može se odrediti u trajanju od 6:00 do 24:00, sve uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mera i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Konferencije i kongresi mogu se održavati samo uz EU digitalne potvrde, uz korištenje medicinskih maski ili maski za lice te pridržavanje svih epidemioloških mera.

Održavanje sajmova i drugih oblika ekonomskih i turističkih događaja i priredbi gde se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima dopušteno je samo uz pridržavanje preporuka i uputstava HZJZ-a, te ako organizator osigura da u prostore u kojima se održavaju mogu ulaziti samo osobe koje poseduju EU digitalnu COVID potvrdu. Ova se mera odnosi na izlagače, posetioce, tehničko osoblje i druge, a na ovim događajima je obavezno korištenje medicinskih maski ili maski za lice.

U sklopu novih mera je i preporuka jedinicama lokalne i područne samouprave da ne organizuju i ne omogućavaju javne događaje i okupljanja većeg broja osoba, osim ako će ne javnom događanju ili okupljanju učestvovati samo osobe koje poseduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!