fbpx

Nova kategorizacija Kragujevca kao turističkog mesta i najava novih projekata

hotel_industrial_8_180220_tw1024

Komisija za kategorizaciju turističkog mesta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u pratnji člana Gradskog veća, Radomira Erića, direktora GTO Bojana Pavlovića obišli su uže gradsko jezgro, jezero Bubanj, Sabornu crkvu, Kuću Đure Jakšića, legat Nikole Koke Jankovića radi ponovne kategorizacije grada.

– Pre tri godine Kragujevac je sa 149 bodova dobio status turističkog mesta druge kategorije. Ove godine gradu Kragujevcu ističe kategorizacija i ponovo smo podneli zahtev za postupak kategorizacije kao turističkog mesta. Očekujem da ćemo sačuvati poziciju druge kategorije jer ispunjavamo sve potrebne parametre, od broja poseta, noćenja, plaćanja boravišne takse, broja visokokategorizovanih ugostiteljskih objekata, hotela, izletišta, muzeja i u svemu tome smo visoko na lestvici kategorizacije. Ono što nas sprečava da uđemo u prvu kategoriju je ono na čemu upravo kao grad radimo a to je Vizitorski centar – objašnjava Erić i kaže da je u budžetu za narednu godinu za projekat izgradnje centra izdvojeno 10 miliona dinara.

U dogovoru sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, članovima Gradskog veća i glavnim gradskim urbanistom lokacija Vizitorskog centra bi bila kod Hale Jezero. Takva prometna pozicija u gradu sa velikim parkingom za autobuse predstavljala bi opšte posećeno mesto svih turista koji žele da upoznaju Kragujevac.

– Sa svim ponudama u kulturnom, istorijskom ali i industrijskom smislu i Vizitorskim centrom, Kragujevac bi ušao u prvu kategoriju turističkog mesta. Pomak grada Kragujevca na turističkoj lestvici obezbedio bi poziciju na evropskoj turističkoj mapi, upotpunio turističku mapu Srbije, a time i veću posećenost gradu što je naš glavni cilj – kaže Radomir Erić, objavljeno je na sajtu Uprave Grada Kragujevca.

– Zapisnik i rešenje nakon procene raspoloživih i prikupljenih podataka obima turističkog prometa u prethodne tri godine kao i stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i suprastrukture neposrednim uvidom na licu mesta od Komisije za kategorizaciju turističkog mesta resornog ministarstva očekujemo u narednih 10 dana kojim će se potvrditi ispunjenost uslova za drugu kategoriju – dodao je Erić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!