fbpx

NOVA ISTRAŽIVANJA ETC-A: Evropljani opuštenije razmišljaju o putovanjima u predstojećim mesecima

putnik
  • 2 od 3 Evropljana planiraju da putuju u narednih šest meseci, na osnovu poverenja vraćenog tokom leta,
  • putovanja unutar Evrope nadmašuju domaća putovanja: 55% kratkoročnih putnika radije posećuje drugu evropsku zemlju
  • Putovanje avionom je u porastu, sa preko 50% ispitanika izjavilo je da se osećaju prijatno ponovo u avionu.

Iako je vrhunac letnje sezone zaostao, želja za putovanjima je i dalje jaka širom Evrope. 66% Evropljana planira putovanja do marta 2022. godine, dok povećano poverenje u to kada, gde i kako putovati ukazuje na pozitivnu turističku perspektivu u narednim mesecima. Ovo je prema najnovijem istraživanju „Praćenje raspoloženja za domaća i unutarevropska putovanja. – Talas 9“ Evropske komisije za putovanja (ETC), koji pruža pravovremene uvide u kratkoročne namere i preferencije Evropljana za putovanja tokom pandemije COVID-19. 

Putnici željni putovanja su otvoreniji za kratkoročna putovanja

Prvi put od oktobra 2020., planovi putovanja Evropljana su ravnomerno raspoređeni u narednih šest meseci: 26% se odlučuje za putovanja između oktobra i novembra, 28% između decembra 2021. i januara 2022. , a 25% će putovati u februaru i martu 2022. Ovi rezultati ukazuju na to da sve veći broj Evropljana više nije u „režimu čekanja“ da putuje i da se osećaju mnogo sigurnije da krenu na spontana putovanja. – izveštava ETC.

Kako raspoloženje za putovanja nastavlja da se poboljšava, a ograničenja pandemije postaju nova normalnost, Evropljani, koji kažu da su „spremni za putovanja“ su odlučniji da se pridržavaju svojih planova putovanja čak 39% više u odnosu na prethodnu anketu, umesto da čekaju ili odlažu. 

Evropski gradski odmori su najbolji odlazak u poslednjem trenutku

Odmor unutar Evrope je sada u prvom planu, što ukazuje na povećanu udobnost putovanja u inostranstvo: 1 od 2 Evropljana sa kratkoročnim planovima putovanja uputiće se u druge evropske zemlje, porast od 41% od septembra 2020. U međuvremenu, preferencije za domaća putovanja (32%) smanjene su za 18% u proteklih dvanaest meseci. Mediteranske destinacije su najviše rangirane na listi želja putnika, a Španija i Italija (obe 9%), Francuska (8%) i Grčka (7%) su najviše preferirane. – Piše na zvaničnom sajtu ETC-a.

Želja za gradskim odmorima (18%) sada je dostigla vrhunac za 2021. sa porastom od 43% od leta 2021. godine, iako je privlačnost odmora na obali takođe i dalje jaka. U isto vreme, planiranje putovanja postaje sve više u poslednjem trenutku, pošto je samo 29% Evropljana sa planovima putovanja za oktobar ili novembar u potpunosti rezervisalo svoje putovanje. Ovo pada dalje, na 15%, među onima koji putuju kasnije u 2021. Veće interesovanje za odmor u gradu i rezervacije u poslednjem trenutku je još jedan pokazatelj postepenog povratka u normalu i ka spontanijim putovanjima u bliskoj budućnosti. 

Više gradskih odmora dolazi zajedno sa povećanom popularnošću kraćih putovanja do 3 noćenja (30% putnika na odmoru u gradu). Skraćivanje dužine putovanja takođe utiče na budžete, jer udeo putnika koji nameravaju da potroše do 500 evra na svom putovanju raste za 20% u odnosu na prethodnu anketu, na štetu viših nivoa troškova (1.000+ evra). 

Povećava se preferencija za putovanje avionom, iako je zabrinutost za zdravlje i bezbednost i dalje na visokom nivou

Uprkos dugotrajnoj neodlučnosti prema putovanju avionom, preko 50% Evropljana koji smatraju da su „spremni za putovanja“ sada želi da pređe na vazdušni saobraćaj (povećanje od 13% u odnosu na prethodno istraživanje). Ovo je još jedan znak poboljšanog poverenja potrošača prema korišćenju komercijalnih letova za optimizaciju vremena putovanja. Uprkos njihovoj povećanoj želji da putuju u narednih šest meseci, 63% “rano najavljenih” putnika i dalje se oslanja na zdravstvene i bezbednosne protokole na destinaciji jer im to čini da se osećaju prijatnije i da će verovatno uživati ​​u svom putovanju. 

Destinacije i turističke kompanije treba da uvere putnike kroz efikasne mere protiv COVID-19, posebno u vezi sa oblastima koje najviše zabrinjavaju: vazdušni saobraćaj, prevoz na destinaciji i lokalne atrakcije. Ovo je još jedan znak poboljšanog poverenja potrošača prema korišćenju komercijalnih letova za optimizaciju vremena putovanja.  – piše ETC.

Izvor: European Travel Commision

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!