fbpx

Norvežani ukidanje mera slavili kao Novu godinu, ministar kulture pozvao građane na ples

concert-768722_1920 (1)

Uz odbrojavanje na trgu u Oslu i organizovane proslave širom zemlje, Norveška je proglasila “otvaranje”. Posle više od godinu i po dana mera protiv koronavirusa, ukinuta je obavezna fizička distanca, kao i većina drugih ograničenja.

U slavlju učestvovali i zvaničnici, a ministar kulture čestitao je građanima i pozvao ih da uživaju u kulturnom i noćnom životu. Policija je slavlje uporedila sa dočekom Nove godine.

Ukinuta je obaveza držanja distance od jednog metra, zatim ograničenje za broj osoba za jednim stolom u restoranu, zabrana ulaska u noćne klubove, kao i većina drugih mera koje se tiču javnih događaja i okupljanja.

U glavnoj ulici Osla organizovano je grupno odbrojavanje poslednjih 10 sekundi do 16 časova, kada je nova odluka stupila na snagu. Ministar kulture Abid Radža čestitao je svima ovaj dan.

“Uživajmo u kulturnom i noćnom životu. U ponoć ću se vratiti u Oslo i, kao vladin ‘plus ministar za ples’, želeo bih večeras da đuskam sa vama. Gde da idem? Imate li neki savet? Dolaziš li? Zaplešimo zajedno širom Norveške”, napisao je ministar na Tviteru.

I u drugim gradovima organizovane su javne proslave, postavljeni su podijumi za igru, održani koncerti, a slavlje je upotpunio i vatromet. Žurke su organizovane i u noćnim klubovima, koji mogu da rade punim kapacitetom.

Pored opšteg veselja, zabeležene su i tuče i drugi incidenti. Policijski inspektor iz Osla kaže da je policija bila raspoređena na 190 lokacija, skoro pa kao u noći dočeka Nove godine.

Iako je većina mera sada ukinuta, u Norveškoj je i dalje obavezan karantin za one koji obole od Kovid-19, a preporuka za sve kod kojih se javi respiratorna infekcija, pa i za vakcinisane, jeste da se testiraju.

Pored ukidanja mera koje su regulisale život u toj zemlji, postepeno se popuštaju i mere koje se tiču putovanja, pa se očekuje da od 1. oktobra i u toj oblasti dođe do otvaranja.

Izvor: RTS

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!