fbpx

Nesvakidašnji obilasci Šumadije – Turisti na traktoru, u vinogradu, dok se sprema zimnica

298812787_2001780593348006_7353393936029712995_n

Svaka njihova turistička tura nosi svoju priču o ljudima, o tradiciji, istoriji na svakom koraku, o spomenicima iz prošlosti koji stoje i čekaju da budu otkriveni, a svojom lepotom zasenjuju slične lokalitete iz Evrope.
Njihove priče su u šumama, u voćnjacima, vinogradima, u starim kafanama i ponajviše u ljudima – u lokalnom stanovništvu koje istinski iz duše prenosi duh i tradiciju prohujalih vremena.
Odstupajući od klasičnih obilazaka Topole i Aranđelovca, Dragana Kostić, Nenad Blagojević i Petar Ristić zašli su dublje u okolinu kraljevskog kraja i pronašli mesta koja su dragulji i veliki potencijal za turističku ponudu Šumadije.
– Od momenta kada sam se preselila u Topolu iz Beograda, noseći sa sobom dugogodišnje iskustvo u turizmu, odmah sam započela sa istraživanjem turističke ponude. Do tada, turisti su kroz poludnevne i jednodnevne obilaske posećivali Zadužbinski kompleks na Oplencu. Vinski turizam sa bajkovitim vinogradima i savremenim vinarijama, nepregledne prirodne lepote okolnih sela, spomenici kulture od izuzetnog značaja čekali su da se postave na turističku mapu ovog regiona i, naravno, oni su zapravo bili moja inspiracija – seća se Dragana.
– Od kako sam prošle godine objavio knjigu “50 najlepših mesta u Šumadiji” koja se u kratkom roku prodala u dva tiraža, shvatio sam da postoji veliko interesovanje za destinacije “na sat i 15 od Beograda”. Ideja da u prvom modernom vodiču kroz Aranđelovac i Topolu predstavim skrivena mesta Šumadije donela je i nov poslovni projekat sa Draganom i Petrom, a to je organizovanje domaćih tim bildinga i obilazaka za inostrane agencije – nadovezao se Nenad.
Proučavajući Šumadiju Petar je čuo za Nenada i njegov sajt, ali i za knjigu. Ubrzo su se sreli na kafi i razmenili ideje i iskustva:
– Uživao sam u njegovog knjizi i razgovoru, koji je bio edukativan, jer Nenad poznaje Šumadiju kao na dlanu. Kako je svet mali, saznali smo da imamo zajedničku prijateljicu Draganu, sa kojom sam sarađivao i obišao celu Topolu. Svi zajedno smo otišli na probnu turu i obišli crkvu u Goroviču, skriveno blago u srcu Šumadije. Sve to nam je dalo inspiraciju da zajedno približimo ljudima Šumadiju, naš kraj, a i celu Srbiju.
Ovi drugačiji obilasci najpogodniji su za grupe inostranih gostiju, a posebno za kompanijska druženja i tim bildinge.
I individualni posetioci su dobrodošli jer, kako kažu, moguće je organizovati ture i za manji broj gostiju. Ponudu su predstavili na sajtu Central Serbia tours, a programi se rade na engleskom, francuskom i srpskom jeziku.
Od tura koje su u ponudi ističu se Zimnica tura, Istorija i misterija, 1804, Van utabanih staza, kao i obilasci vinograda, degustacija vina, srednjovekovnih manastira i skrivenih mesta koja nisu na mapama turističkih agencija.
Prema Draganinim rečima, današnji turista želi blizak kontakt sa lokalnim stanovništvom, želi da odluta u nepregledna prostranstva vinograda, da bere voće i povrće, da nauči stare zanate i stare recepte jednog kraja, da ih oseti, proba, doživi.
– Savremeni gosti žele da se voze traktorima, da piju lokalna vina od autohtonih sorti grožđa, da postanu arheolozi otkrivajući stare građevine. Ponajviše su željni priča, koje se ne vezuju za datume već za heroje, legende, misterije – objasnila je Dragana za Priče sa dušom.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistički Žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!