fbpx

Nestabilnost cena letova

airport-1659008__340

Svi su vrlo dobro svesni da je cena avio karata oduvek bila gotovo opskurna nauka. Od raznih slova koja odgovaraju različitim cenama karata (ne treba ih mešati sa letovima!), do najnovijeg uvođenja pomoćnih usluga, putnicima je često teško da razumeju šta je uključeno u njihovu cenu, pa čak i da znaju u unapred kolika je procenjena cena njihovog putovanja.

Čak je i turističkom agentu na početku karijere teško razumeti ovakav koncept! Trenutno, cena može da varira tako da smo možda platili 50 evra za ekonomsko sedište i da pored nas sedi osoba koja je platila 300 evra za istu vrstu karte (npr. ekonomična bez prtljaga i bez izbora mesta, itd.).

Svi znamo da je to realnost evolucije cena u distribuciji vazdušnog sadržaja, ali to ne znači da ispunjava očekivanja putnika.

Nedavno je OAG Aviation Worldwide Ltd, kompanija posvećena prikupljanju i proučavanju podataka o turističkoj industriji, sprovela studiju preko svoje aplikacije, FlightView, gde je pokušala da shvati gde OTA i aplikacije za putovanja mogu da poboljšaju iskustvo putnika u procesu rezervacije.
Izuzetno je interesantno shvatiti da je prva tačka poboljšanja, sa 59%, mogućnost da se cene učine predvidljivijim.

Drugim rečima, glavni razlog za frustraciju putnika tokom procesa rezervacije putovanja nije isključiva odgovornost provajdera platforme za rezervaciju, već zajednička odgovornost između njega i pružaoca usluga koje se rezervišu. Čak bih se usudio da kažem da je najveći deo odgovornosti na drugoj, odnosno na avio-kompanijama.

Ovo navodi na pitanje u kojoj meri ovaj model određivanja cena, pogoršan nedavnim uvođenjem kontinuiranog određivanja cena, ispunjava očekivanja/potrebe kupaca? U kojoj meri ne bi bilo bolje pronaći istorijsku prosečnu vrednost i početi sa pojednostavljivanjem cena u raspodeli sadržaja vazduha?

Smatramo da je važno dovesti u pitanje model, posebno kada kupci nisu zadovoljni njime. Ako je alternativa moj predlog, to je drugi razgovor, ali čini mi se jednoglasno da su kockice bačene. Da li će akteri ovog procesa želeti da ih uhvate?

Izvor: TravelDailyNews

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!