fbpx

Nemci proglasili Trebinje kao najbolje mesto na svetu za život u penziji

Trebinje

Nemački magazin “Fokus” proglasio je Trebinje za najbolje mesto na svetu za život u penziji. „Fokus” je top listu rangirao upoređujući 575 gradova u svetu, a kao kriterijum je, između ostalog, uzeo bezbednosnu situaciju i kvalitet zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji tamo žive.

Magazin je uzimao u obzir i prosečnu kiriju i troškove života u poređenju sa Berlinom, dobru klimu, kvalitet vazduha. Takođe, koliko brzo i bez stresa možete da se krećete po gradu automobilom ili javnim prevozom.

Trebinje je osvojilo 81,9 bodova od ukupno 100, čime je ove godine istisnulo prošlogodišnjeg pobednika, gruzijski grad Batumi.

Većina bodova se odnosi na kirije, troškove života i zdravstvenu zaštitu, a svaka država se pojavljuje na listi samo jednom sa svojim najboljim gradom. Trebinje je ove godine zabeležilo napredak od 1,1 bod.

Kako je “Fokus” naveo, Trebinje se nalazi u najjužnijem delu Bosne i Hercegovine, blizu mora i najmanje je mesto na ovoj listi.

Nemački magazin ističe da je grad istorijski zanimljiv sa katoličkom katedralom, srpskim pravoslavnim manastirom i džamijom koji ilustruju različitosti.

Među deset najboljih mesta za „zlatno doba” posle Trebinja su Antalija u Turskoj, Mangalor u Indiji, Ćingdao u Kini, Kuenka u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu, Koimbra u Portugalu, Veliko Trnovo u Bugarskoj, Temišvar u Rumuniji i Osijek u Hrvatskoj.

Izvor: Luftika

Fotografija: Piyabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!