fbpx

Nemački sud pravde: Booking.com ne sme braniti da hoteli mimo platforme nude niže cene

hotel-1330850_1280

Nemački Savezni sud pravde donio je 19. maja presudu da nemačke hotelijere, Booking.com više ne može sprečiti da oglašavaju niže cene soba na vlastitim web stranicama. Nemački sud je takvu praksu proglasio kao nepovoljnim uslovima poslovanja.

Tako Booking.com više neće smeti sprečiti hotele u Nemačkoj da oglašavaju niže cene soba na vlastitim web stranicama. Hoteli u Nemačkoj sada će biti u mogućnosti ponuditi povoljnije cijene putem vlastitih web stranica na ili preko direktnog bookinga, ako to žele, u korist hotela i potrošača.

Presuda nemačkog suda govori kako klauzule o uskom paritetu cena su nespojive s pravima tržišnog nadmetanja. Ovo je dašak svežeg zraka za hotelijere u Nemačkoj, koji će imati preko potrebnu slobodu u određivanju vlastitih strategija određivanja cena i ukidanju destimulativnog učinka na njihovu digitalizaciju. Nadamo se da će presuda stvoriti važan presedan za druga evropska tržišta ”, rekla je glavna direktorica nemačka udruga hotelijera HOTREC-a Marie Audren te dodala kako HOTREC pozdravlja nemački savezni ured za suzbijanje kartela što je osigurao da se zakon o tržišnom nadmetanju poštuje i razvija kroz dokaze koji pokazuju antikonkurentsku prirodu klauzula o paritetu cena.

U Evropi su zabrane klauzula “paritetnog režima određivanja cene” zakonom zabranjene u Austriji, Belgiji, Francuskoj i Italiji, a sada i u Nemačkoj, a očekuje se da će Švajcarska biti sledeća evropska zemlja koja će zabraniti takvu praksu.

Odluku možete pročitati OVDE.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!