fbpx

Nemačka u lockdown-u, za Uskrs stroga ograničenja

covid-19-5323154_1280

Iako se turistički sektor zbog lođe epidemiološke situacije već polako oprostio od predsezone, te usmjerio fokus na ljetnu sezonu, vijesti iz Njemačke o novom lockdown-u dodatno gase nade o neko ozbiljnijem turističkom prometu za uskrsne praznike.

Lockdown u Njemačkoj se produžava do 18. travnja, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. travnja, će biti još stroži, odlučeno je na sastanku kancelarke Angele Merkel i pokrajinskih premijera, prenosi Deutsche Welle.

„Imamo novu pandemiju”, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare.

Strogi lockdown za Uskrs

Od 01. do 05. travnja u Njemačkoj važi strogo ograničenje kontakta i zabrana okupljanja na javnim mestima. Veliki četvrtak i uskršnja subota definirani su kao „dani odmora”. Ostaju otvorene benzinske pumpe i neke „određene” trgovine mogu raditi, rekla je kancelarka.

Privatni susreti su dozvoljeni – s najviše pet osoba iz dva domaćinstva. Djeca do 14 godina se ne računaju, a parovi (dakle i nevjenčani) se računaju kao jedno domaćinstvo.

Što se tiče trgovina, važit će slična pravila kao nedjeljom i praznikom. U četvrtak, 1. travnja, će sve biti zatvoreno. „U subotu (3.4.) bit će otvoreni samo supremarketi, odnosno trgovine s hranom u užem smislu.”

Putovanja

Turisti koji se vraćaju iz zemalja s malom incidencijom moraju se testirati prije povratnog leta za Njemačku. Pored toga, od aviokompanija se traži da ne proširuju zračni promet tijekom uskršnjih praznika.

Najavljeno je i da će se izmijeniti Zakon o zaštiti od zaraza, tako što će se uvesti opća obveza testiranja prije povratnog leta u Njemačku. Kako piše Bild, više zračnih kompanija se obvezalo da će testirati njemačke turiste još na Mallorci – koja je odnedavno skinuta s liste rizičnih regija.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!