fbpx

Nemačka turistička industrija: Testiranje, testiranje, testiranje – umesto karantina

pexels-photo-4148224

Njemačka turistička industrija zahtijeva testove umjesto karantene kako bi omogućila sigurno putovanje sljedeće godine nakon dramatičnog poslovnog kolapsa turističke industrije tijekom pandemije korone uzrokovanog strogim ograničenjima putovanja, prenosi fvw.de.

Razumna strategija testiranja pružila je jednako toliko zaštite javnog zdravlja kao i karantena, tvrdi predsjednik Njemačkog udruženja putničke industrije, Norbert Fiebig te naglašava: “Što više testova, to bolje.”

Prodaja njemačkog turoperatora pala je ove godine za 67% (studeni 2019. – listopad 2020.), uključujući pad od 81% ljetnih prihoda, prema detaljnom istraživanju TDA za Njemačko udruženje putničke industrije (DRV).

Ogromna većina njemačkih turističkih firmi ( 95% turističkih agencija i 87% turoperatora ) za toliki pad bookinga krive pozive vlade i političara da ljudi ostanu kod kuće i ne putuju. Uz to, tri od četiri putničke tvrtke vjeruju da su karantenska pravila glavna prepreka potrošačima koji trenutno rezerviraju odmor, dok dvije trećine upozorenja ili ograničenja zbog putovanja čine odredišta “nedostižnim” kao još jedan važan čimbenik, govori istraživanje Njemačkog udruženja putničke industrije koje je provedeno među 200 turoperatora i 300 putničke agencije.

Upozorenja o putovanjima, propisi o karanteni te pozivi političara da u potpunosti izbjegavaju putovanja sve su više zabrinjavali putnike u slobodno vrijeme i za poslovne ljude te doveli su do pada u rezervacijama putovanja”, izjavio Fiebig.

Testovi umjesto karantene

DRV sada poziva na jasnu strategiju javnog testiranja i cijepljenja u Njemačkoj u narednim mjesecima. U kombinaciji sa sveobuhvatnim konceptima higijene i sigurnosti tijekom putovanja i odredišta, to bi potrošačima omogućilo “sigurno putovanje” sljedeće godine. “Naš je zahtjev: testiranje, testiranje, testiranje!Što više testova, to bolje.” naglasio je Fiebig.

Razumna strategija testiranja pružila je jednako toliko zaštite javnog zdravlja kao i karantenska pravila koja je teško nadgledati, tvrdi Fiebig te dodaje kako bi svi putnici u zračnom prometu prije polaska na put trebali napraviti “brzi” test antigena. “Letjeti smiju samo oni koji su imali negativne rezultate. Tada bi se taj postupak mogao ponoviti po dolasku na odredište, bilo u zračnoj luci ili u hotelu. Siguran sam kako će putnici biti spremni snositi troškove ovih testova, a ne putničke tvrtke koje se već suočavaju s ozbiljnim financijskim poteškoćama.” dodao je Fiebig.

Inače, avio kompanije već su počele s testiranje putnika putem brzih testova, kao što su United Grupa i Lufthansa, dok se na razini cijele avio industrije uvodi biometrija,  tehnologija prepoznavanja lica , beskontaktni način prijave putnika itd… što omogućuje beskontaktno iskustvo u zračnim lukama, što je važno obilježje sigurnosti u doba pandemije COVID-19.. Također, postoji potreba i za standardizacijom.

Također, iz Međunarodnog udruženja zračnog prometa ( IATA ) već mjesecima ističu kako fokus mora ostati na brzom testiranju putnika kako bi se karantena mogla eliminirati i granice sigurno otvoriti, s ciljem aktivacije zračnog prometa.

Ključna državna novčana pomoć

Mnoge njemačke putničke tvrtke trenutačno su u ozbiljnim financijskim poteškoćama zbog minimalnih prihoda i opstaju samo zahvaljujući vladinom programu financijske potpore. Gotovo 90% turoperatora i 95% putničkih agencija opisalo je svoju financijsku situaciju kao “izuzetno” pogođenu i “egzistencijalnu prijetnju“, pokazalo je istraživanje DRV-a.

Većina turoperatora (77%) i turističkih agencija (84%) zatražile su državnu financijsku potporu putem sheme „premošćivanja“ (Überbrückungshilfe) kako bi dijelom nadoknadile nedostatak prihoda. Uz to, 42% turoperatora podiglo je kredite kod državne banke KfW. Zanimljivo, državne banke, dobra pouka i poruka.

Gledajući unaprijed, 80% ih je reklo da će im trebati daljnja financijska potpora kroz treću fazu programa “premošćivanja”, koji će trajati do sljedećeg lipnja. U Hrvatskoj se turistički sektor nada kako će potpore za očuvanje radnih mjesta trajati do travnja, kada se očekuje bar neki turistički promet i prvi prihodi.

Paralelno s tim, 80% njemačkih putničkih tvrtki smanjilo je troškove rada kroz smanjeno radno vrijeme zaposlenika, a prema vladinom programu otpuštanja, te očekuju da će se to nastaviti do 2021. godine, pokazalo je istraživanje DRV-a. Međutim, dvije trećine tvrtki ili je osoblje već učinilo tehnološkim viškom ili to očekuje te se očekuje veliki val otkaza u turističkoj industriji.

Njemačka vlada obećava potporu

U videoporuci za konferenciju DRV, njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier naglasio je da će vlada podržati turističku industriju koja se bori te obećao da ih neće iznevjeriti. Ministar je rekao da razumije visoki rizik od nesolventnosti u industriji i naglasio da je ključno da velika većina putničkih tvrtki preživi krizu.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!