fbpx

Neiskorišćeno prirodno blago Mokre Gore – potencijal za razvoj zdravstvenog turizma

natural-therme-5275313_1920

Park prirode Šargan-Mokra Gora, koji obuhvata i deo planine Tare, zbog svojih lepota predstavlja područje sa velikim potencijalom za razvoj turizma. Park ima idealan geografski položaj zbog čega posetioci mogu lako da obiću okolne turističke destinacije, jer se vrlo lako stiže do Zlatibora, Sirogojna, Zlatarskog jezera, Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Pored bogatstva prirode, ovo područje poseduje i pravo bogatstvo termalnih izvora lekovitih voda sa odličnim karakteristikama, koje u budućnosti mogu postati okosnica razvoja banjskog turizma. Svetlana Dragić, direktorka kompanije CTD3, koja je još 2016. godine izradile studiju o razvoju banje na Mokroj gori, kaže da su kroz njihov projekat analizirana 4 izvora lekovitih voda.

– Osnovni parametri kao i uslov da se teritorija Mokre Gore definiše u banjsku je postojanje lekovitih mineralnih izvora i organizovanog lečenja. Na teritoriji Mokre Gore u ovoj predfazi analizirane su vode sa 4 izvora i to izvori Bela Voda, Sveti Jovan Krstitelj, Dulova Voda, Izvor Česma, Slana voda, bunar Kotroman. Svaka od navedenih voda su za sebe raritet u biološkom smislu a jedinstvenim programom korišćenja bi se sigurno obezbedila njihova komplementarnost za primenu u balneologiji (nauka o primeni lekovitih voda u tretmanu različitih bolesti) – rekla je Dragićeva.

Ona dodaje kako Mokra Gora, zbog ovih izvorišta, specifične i prijatne mikroklime, velikih površina pod šumom ima odličan potencijal za razvoj banjskog i rehabilitacionog turizma.

– Povoljni uslovi u pogledu osunčavanja sa oko 1683 do 2060 sati godišnje, sa tendencijom smanjenja ukupne oblačnosti i povećanja broja vedrih dana odnosno insolacije, velika učestalost tišina i srazmerno retka pojava olujnih vetrova u Mokrogorskoj kotlini, zatim umereno toplo, relativno suvo i vedro vreme u toku leta i rane jeseni, kao i umereno hladne zime sa oko 80 dana sa snežnim pokrivačem u nižim predelima do 110 dana u višim predelima, predstavljaju značajne osobine umereno kontinentalne klime Mokre Gore, sa aspekta klimatske pogodnosti za razvoj zdravstveno-rekreativnog turizma. Posebna atraktivnost i potencijal za razvoj rekreativnog vida turizama je njena vegetacija –pošumljenost. Tako ukupna šumom obrasla površina na području Mokra Gore, okvirno iznosi 8.292 hektra. Šume oslobađaju godišnje, u proseku, 11 tona kiseonika i vezuju 15 tona ugljen-dioksida po hektaru što omogućava povoljne uslove za razvoj zdravstvenog i rehabilitacionog turizma – izjavile je Dragićeva.

Da bi ovaj prostor počeo da koristi svoje potencijale, neophodno je da se zadovolje određeni uslovi koji su definisani Zakonom o banjama.

– Da bi se Ispunili zakonski propisani uslovi neophodo je da se u Mokroj Gori izgradi objekat za pružanje, lečilišnih-rehabilitacinih usluga (RH Centar). Po stručnim mišljenjima iznetim u našoj analizi, kao i prema analiziranim lekovitim svojstvima voda, položaja izvorišta, predloženo je da se Banjski Kompleks, koga bi obrazovali RH Centar sa Hotelom locira u zoni Kotromana u blizini izvorišta Slane Vode. Određena je i lokacija, a obavljeni su i razgovori sa vlasnicima odabranih parcela. Elaboratom je predložen sadržaj Rhcentra sa Hotelom, površine, broj zaposelnog medecinskog kadra – ističe Dragićeva i dodaje da bi ovaj projekat zvog svoje atraktivnosti mogao lako da obezbedi neophodna finansijska sredstva.

– Potencijal je ogroman, postoje izvori finasiranja, Fond prekogranične saradnje, EU fondofi, subvencije državnih instutcija ali i preduzeće Park Prirode Mokra Gora kao vlasnik teritorije treba da se na tom polju angažuje, ako se želi turistički razvoj Mokre Gore kao banjske destinacije – zaključuje Svetlana Dragić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!