fbpx

Nedo Pinezić: Marketing turizma u postpandemijskoj eri – Wave 4 Tourism studentska konferencija

Wave for tourism

Prošlog vikenda se na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održala prva studentska konferencija. Konferenciju su organizovali studentkinje i studenti: Laura Valent Paić, Helena Rogulj, Nika Kurti, Paola Grbeša, Jure Bulović, Marko Blažić, Ivana Lasić, Iva Breulj, Filip Komšić, Štefanija Jelačić i Katarina Bosanac. Uz mentorstvo Prof. dr. sc. Daniela Gračan, Prof. dr. sc. Romina Alkier, Mag. oec. Ivan Butković, Mag. oec. Romina Agbaba, Mag. oec. Tatjana Špoljarić i predavačice Ive Barić, konferencija je trajala 4 dana, imala je 4 sesije i 16 govornika.

“Bio sam počašćen pozivom studenata da održim predavanje u sklopu sesije o marketingu. Uz izvrsno moderiranje PR i event menadžerke Maje Lene Lopatny iz Aminessa, imali smo prilike razmijeniti informacije i iskustva između sjajnih predavača.” – rekao je Pinezić.

Vreme za redefinisanje putovanja

Marketing u punom značenju podrazumeva potpunu predanost ostvarenju neke ideje. Ideja je zapravo uzvišeni cilj. Taj cilj mora biti usklađen s prilikama u kojima živimo. Marketinškim aktivnostima želimo doprineti rešavanju globalnih problema tako da delujemo lokalno. Pandemija Covid 19 samo je ubrzala trendove druge decenije 21. veka. Problemi su očitiji kao i volja za rešenjem.

Klimatski ekstremi i pandemija

Turističko poslovanje izuzetno je osetljivo na klimatske ekstremne pojave i na pandemiju. Navike turističkih putnika se menjaju kao i način putovanja, odabir vrste smeštaja. Nepoznata turistička odredišta postaju privlačna. Ekološka svest putnika jača, menja se odnos prema životinjskom i biljnom svetu, prema hrani. Uključenost u lokalnu zajednicu na turističkom putovanju postaje važna.

Doživljajni turizam je dobio novo značenje. Sve je doživljaj, sve je u skladu s trendovima. Način putovanja, smeštaj, sadržaji na turističkom odredištu, sva tri elementa čine doživljajni paket turističkog putovanja, sve je prožeto snažno izraženom ekološkom svešću. Ekološka svest danas podrazumeva puno širi okvir: održivost, brigu za okoliš, brigu za lokalnu zajednicu, podršku lokalnoj ekonomiji.

Putujemo radi sebe i svojih bližnjih

Danas, kao turistički putnici, želimo izaći “iz zatočeništva”, osetiti slobodu, slobodno disati, uživati u malim stvarima. Želimo se više družiti sa svojim bliskim prijateljima, putovati zajedno sa svojom porodicom, želimo se kvalitetno odmoriti, imati svoj komoditet ali opet i biti aktivni, angažovani na putovanju. Svojim putovanjem želimo dati doprinos lokalnoj zajednici, želimo komunicirati s lokalnom zajednicom, naučiti nešto novo, bolje upoznati sebe iznutra, svoje istinsko ja. Na putovanju se želimo slobodno kretati i osećati se sigurno.

Putovanja su individualna, slobodno kreirana

O putovanjima se odlučuje u poslednji čas, zavisno od uslova za putovanje. Planovi o putovanju se razrađuju u krugu porodice i prijatelja. Putuje se najviše automobilom, događa se i veliki povratak putovanja vozom (www.regiojet.com), popularni su mini i mikro kruzeri, najam malih plovila, kuća za odmor, mobilnih kućica u kampovima, kućica na stablu… Hrvatska je profitirala od putnika koji su do sada putovali na udaljenije destinacije.

Za smeštaj se bira onaj sa većom privatnošću

Traže se dodir, kontakt s prirodom, zona privatnosti, komfor boravka, zabavni sadržaji u samom smeštaju, dobra geo lokacija za izlete, mirno okruženje, dobra gastronomska ponuda. Ljubaznost i uslužnost domaćina jesu na ceni kao i visok nivo higijene i mogućnost kontrole kontakata s većim brojem ljudi.

Ugošćavanje manirom najboljeg prijatelja je nivo usluge koju gosti očekuju u malim, porodičnim boutique hotelima, hotelima s pet zvezdica i luksuznim vilama, dobrim restoranima. Lični kontakt s gostima i dalje je vrlo važan, iako se odvijao putem platformi za razgovor. Ceni se lična asistencija i pomoć pri istraživanju turističkog odredišta.

Turistički putnici su u potrazi za jedinstvenim doživljajem. Svako želi biti poseban gost.

Vreme univerzalnih paketa polako prolazi, svaki putnik traži osećaj posvećenosti, jedinstvenog iskustva. Turistički putnici su u potrazi za “svojim” ostrvom, “svojom” uvalom, “svojim” selom, “svojim” imanjem, “svojim” domaćinima… nečim što je u trenutku odmora “samo moje”. Zato se ceni izdvojeno vreme posvećeno gostu, posebno u podučavanju nekim veštinama, upoznavanju s “malim tajnama” turističkog odredišta; posebno se ceni vreme posvećeno zabavi dece, porodičnim doživljajima.

Funkcionalni marketing turističkog proizvoda i digitalni marketing

Marketing obuhvata i koristi sva prethodna saznanja kako bi oblikovao ponudu, upravljao njome promovisao je i prodavao. Funkcionalni marketing turističkog proizvoda je “klasičan” marketing koji koristi metodologiju istraživanja želja kupaca, kreiranja proizvoda i upravljanja procesima funkcionisanja proizvoda i promocije i prodaje proizvoda. Proizvodom se mora upravljati tako da se on stalno unapređuje pa u funkcionalnom marketingu moramo imati “upravljački mehanizam” proizvoda.

Digitalni marketing koristi digitalne alate za promociju i prodaju turističkog proizvoda po “AIDA” metodologiji: (attract, interest, desire, action), privući pozornost, pobuditi interes, pojačati želju, dovesti do akcije – kupovine.

Marketing turizma u post covid eri

Marketing turizma u post Covid eri mora uzeti u obzir sve promene kod turističkih putovanja, promene kod očekivanja putnika. Marketing mora biti snažno angažovan u ostvarenju održivosti turističkog proizvoda i mora poštivati “eko očekivanja”.

Važna zadaća marketinga je i praćenje tehnoloških promena kod prometnih sredstava. Uvažavanje svih učesnika turističkog odredišta iz javnog, privatnog i nevladinog sektora bitan je elemenat uspešnosti marketinga. U prvi plan suvremeni marketing ističe jedinstvenost doživljaja turističkog odredišta. Tu dolazimo do izvorne kulturne baštine turističkog odredišta, do tradicijskih vrednosti čijim se isticanjem pojačava jedinstveni doživljaj i podiže vrednost turističkog odredišta.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Wave 4 Tourism

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!