fbpx

Nautički turizam u Hrvatskoj obara rekorde

sailing-boat-1593613_1920

Nakon skromnog i opreznog početka sezone, ostvarenja u avgustu na šibenskom području premašila su sva očekivanja, a rekordna bi mogla biti i posezona.

– Prvi sledeći slobodan brod imamo tek 25. septembra. I to je možda 10 posto flote. Nešto ima slobodnih brodova u oktobru, dotad je sve popunjeno jer je sezona jako, jako dobra. – govori Antonio Matić, vođa AYC chartera u marini Betina.

Ovaj je gat matična luka betinskog čartera. Slobodnih vezova, inače ni za lek. Na Zlarinu koncesionari trljaju ruke.

– Nama kao Yacht clubu odnosno sportskom društvu odgovara da ima turista jer u suštini taj Yacht club živi jednim delom od toga, kaže Roberto Bolanča, predsednik Yacht cluba Zlarin.

Sezona je dočekana oprezno i počela je skromno. No više je niko ne uspoređuje s prošlogodišnjom pandemijskom.

– Ako ne bude nekih lockdownova mislim do kraja sezone da ćemo premašiti debelo 2019. godinu. – zaključuje Darko Vidić, direktor ACI marine Jezera.

– Jun nam je bio na 75 posto dolazaka, s obzirom na 2019. jul nam je bio na 90%, a evo sada u ovom roku od prvoga do današnjeg dana u avgustu imamo 102 indeks. Znači, povećanje u odnosu na 2019 godinu. – navodi Nenad Milin, direktor Kancelarije TZ-a Jezera.

Rekordni brojevi nautičkog turizma povezuju se i s pandemijskim begom u sigurnost.

– Ljudi na brodu su izolovani. Dakle, njima je najbolje na brodu i kad plove oni su najsigurniji, rekao je Darko Vidić, direktor ACI marine Jezera.

Već 3 decenije jezerska marina je porodična morska baza čovjeka koji obožava sneg.

– Jako blizu lijepog ostrva Kornata. Može se s Murtera ići i na jug Jadrana i na sever, kaže Natko Zrnčić Dim, bivši skijaški reprezentativac.

Potvrđuju to i naši alpski susedi.

– Mala je marina, lepo malo mesto. Nema puno gužve, kaže Marko Jamnik, nautičar iz Slovenije.

– Prijatni ljudi, a puno je ostrva okolo, tako da možeš se bilo gde sakriti. Puno lepih uvala, tako da super, dodala je Darja Jamnik, nautičarka iz Slovenije.

Akvatorija od Kornata do Šibenika, i sam grad, mamac su i za one najbogatije. Danima je ispred Krešimirova grada tako bila usidrena stometarska jahta vlasnika slavnoga londonskog fudbalskog kluba.

Kad je o čarteru reč: polovina rezervacija za sezonu 2021. odnosila se na “last minute”, odnosno rezervacije u poslednji trenutak.

– Sad će se bukirati puno pre jer jednostavno imamo stotine upita svaku nedelju, ali nema slobodnog broda u Hrvatskoj, rekao je Antonio Matić, vođa AYC chartera u marini Betina.

Obarat će se rekordi i u posezoni, samo da Hrvatska epidemiološki ne ode u crveno.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!