fbpx

Narodni muzej Kikinda posle 50 godina počinje arheološka iskopavanja nekropole u Mokrinu – Od Ministarstva 700.000 dinara

archaeology-59167_1280

Posle 50 godina pauze, Narodni muzej Kikinda ponovo će početi arheološko iskopavanja nekropole u Mokrinu. To je jedna od najpoznatijih nekropola ranog bronzanog doba u našoj zemlji, a muzej planira da sada otkopa od pet do 10 grobova i da primenom savremenih naučnih metoda i analiza dođe do podataka koje nije bilo moguće saznati pre pola veka. Lokalitet je poslednji put istraživan 1969. godine.

Za ovo istraživanje Narodni muzej Kikinda je na konkursu Ministarstva kulture Srbije dobio 700.000 dinara. Istraživanje će početi u julu, kada će sa kikindskim arheolozima raditi i oni iz novosadskog institita BioSense, najavila je direktorka kikindske ustanove Lidija Milašinović:

– Naša ideja je da uradimo manje i svedenije iskopavanje budući da je od prethodnog prošlo 50 godina. Verujemo da ćemo otvaranjem lokaliteta i korišćenjem različitih hemijsko-fizičkih metoda sada moći da utvrdimo više podataka sa manjim brojem uzoraka. Rezultate dobijene ovim istraživanjem predstavićemo na izložbi sledeće godine.

Nekropola u Mokrinu prvi put je sistematski istraživana u periodu od 1953. do 1969. godine, sa prekidima. Arheolog Narodnog muzeja, pokojni Milorad Girić, rukovodio je istraživanjem i 1971. godine i izdao knjigu o tome. Kako se navodi, istraženo je ukupno 312 grobova, a ostalo je još od 50 do 100.

Prethodnim iskopavanjem otkriveni su grobovi raspoređeni u 11 redova. Praktikovana su oba načina sahranjivanja, ali je kremacija prisutna samo u pet slučajeva. Kod skeletnog sahranjivanja, pokojnici su zakopani u zgrčenom stavu, žene na desnom, muškarci na levom boku. Prilozi su u visini glave ili uz karlicu, a lice je okrenuto prema istoku.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!