fbpx

Nalazište Belo brdo priprema se za gradnju arheološkog parka – U planu otvoreni i zatvoreni centar za posetioce, naučno-istraživački centar neolita, tematski arheo park, pristanište…

237886972_563324944810101_8009222526024743188_n

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade Izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči, beogradska opština Grocka.

Arheološko nalazište Belo brdo predstavlja najznačajnije kulturno dobro u naselju Vinča, na samoj obali, koje krije ostatke kulture od ranog neolita (5800. godina stare ere)

Dokument koji je izradio Urbanistički zavod Beograda tretira površinu od oko 52 hektara, na kojoj je planirana izgradnja arheološkog parka, saobraćajnih površina i infrastrukturnih objekata.
Arheološki park je planiran kao kompleks koji će arheološko nalazište, centar za posetioce, naučno-istraživački centar neolita i arheo park.
Samo arheološko nalazište imaće trijažni centar sa prostorom za trijažu arheoloških ostataka, terenski depo, prostor za obradu materijala, foto laboratoriju, laboratoriju za konzervaciju, radionicu i prateće prostore (toalet i čajna kuhinja).
Centar za posetioce planiran je sa otvorenim i zatvorenim delom. Jednospratni objekat na 1,700 m2 podrazumeva sve prostore namenjene za prihvat turista, kao i prostore za rad zaposlenih u centru, infocentar, prostorije za prezentaciju i predavanja, suvenirnice, kafeterije i prateće sadržaje (toaleti, prostori za odlaganje stvari..).
Centar za posetioce na otvorenom obuhvatiće površinu od 2 ara. Uređen ozelenjeni prostor služiće za izlaganje eksponata i prezentacije, a imaće i baštu za ugostiteljski deo, kao i druge sadržaje u funkciji centra za posetioce, navodi se u dokumentu.
Naučno-istraživački centar neolita, kao treća celina budućeg arheološkog parka, planiran je na prostoru na kojem se trenutno nalazi objekat stare osnovne škole koja nije u funkciji. Centar će imati istraživački deo namenjen radu istraživača i prezentaciji, i smeštajni delu centra namenjen stacionarnom boravku istraživača.
Najzad, četvrta celina, arheo park, planira se kao uređena zelena površina koja posetiocima obezbeđuje pešački i biciklistički pristup do Centra za posetioce i celokupnog Arheološkog parka.
Kako se navodi, u viskokokvalitetno uređenom parku biće obezbeđeni različiti tematski sadžaji, a pre svega prezentacija ambijenta u kojima su se odvijale svakodnevne aktivnosti neolitskih stanovnika Vinče, izložbe, radionice na otvorenom i prostori za odmor i relaksaciju.

Park će biti povezan i sa Dunavom i rekom Bolečicom, a pešačkim stazama i samom arheološkom nalazištu.
U delu parka planiran je parking za automobile (oko 250 parking mesta) i turističke autobuse (oko 10 autobusa), kao i informativni i tehnički blok za potrebe kontrole pristupa i održavanja kompleksa (garažni prostor, održavanje, pranje vozila i mehanizacije)
Kada je reč o saobraćajnim vezama, u planu je nova ulica Povljenska i proširenje Vinčanske ulice.
U planu je i gradnja biciklističkih staza kontinuirano duž reka Dunav i Bolečica, skela “Vinča” i pristanište “Vinča” za pristup manjih turističkih brodova i plovila javnog prevoza u okviru novog vodnog javnog prevoza Beograda (istočni koridor: Savsko pristanište – Karaburma – Višnjica – Velikoselski rit – Forkontumac – Pančevo – Vinča – Ritopek – Grocka).
Od infrastrukturnih objekata, između ostalog, planirana je izgradnja i rekonstrukcija obaloutvrde, a u zoni priobalja moguće je, dodaje se, postaviti i scene za kulturno-umetničke manifestacije.
Predlaže se i korišćenje obnovljivih izvora energije jer zbog udaljenosti snabdevanje lokaliteta gasom neizvesno. Rešenje grejanja i pripreme tople vode viđeno je, pored ostalog, i u hidro-geotermalnoj energiji, jer postoje indicije da na prostoru Vinče ima termalnih voda temperature i preko 80 stepeni Celzijusa.
Strategijskim planom razvoja turizma Beograda planirano je i formiranje botaničke bašte u okviru arheološkog parka, kao i arheo-safari, zeleni lavirint, restoran na vodi…, ukoliko država nađe sredstava za te dodatne sadržaje, ali se oni u ovom dokumentu ne pominju.
A kako će arheološki park Belo brdo izgledati nećemo znati pre polovine septembra, s obzirom da je rok za predaju radova za izradu idejnog rešenja na konkursu raspisanom u martu, sa 8. avgusta pomeren na 4. septembar.
Objavljivanje rezultata konkursa, kako su nam potvrdili u Udruženju arhitekata Srbije koje je sprovodilac konkursa, umesto 1. pomereno je na 15. septembar.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!