fbpx

Nakon rekonstrukcije i dogradnje hotel Teuta u Risnu imaće pet zvezdica

hotel-939501_1920

Hotel Teuta u Risnu, izgrađen nakon zemljotresa 1979. biće kompletno rekonstruisan, a u planu je i njegovo proširenje i dogradnja, nakon čega će dostići kategoriju od pet zvezdica. Investitor je kompanija Briv Construction iz Kotora, koja je hotel kupila 2014. godine, a na idejno rešenje objekta koje je izradio Studio Grad, saglasnost je dao i glavni državni arhitekta.

Kako se može videti u dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, idejno rešenje rekonstrukcije rezultat je intezivnog rada sa ekspertima ICOMOS-a (Stručno telo UNESCO-a), u cilju postizanja najoptimalnijeg rešenja koje će zadovoljiti visoke standarde prostornog ponašanja u senzitivnom kontekstu Boke Kotorske. Predmetno idejno rešenje je sastavni deo HIA studije (Heritage Impact Assessment Study) koja je dobila pozitivno mišljenje ICOMOS eksperata, i koja je zvanično usvojena Rešenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Kako je naznačeno, novi urbanistički sklop hotela podrazumeva kompoziciju od pet građevisnkih celina i interpretira ambijentalnu situaciju “urbanog sela”. Funkcionalna okosnica sklopa je centralni objekat – veći deo postojećeg objekta hotela, u kome su locirani glavni javni sadržaji hotela, poput ulaznog hola, restorana sa kuhinjom, spa zone sa pratećim ugostitelsjkim sadržajem i ekonomsko-servisnim sadržajima.

U novoplaniranim depadansima (objekti B C D i E) planirani su novi smeštajni kapaciteti, pretežno studio apartmani i apartmani, dok je u prizemlju objekta B, orijentisanog ka Risnu smešteno nekoliko komercijalnih lokala i galerijski prostor za izlaganje arheoloških eksponata. Ukupno je ostvareno 150 smeštajnih jedinica u sobama, apartmanima i studio apartmanima.

– Novoplanirani objekat hotela Teuta ispunjava sve satandarde hotela sa 5*. U rekonstruisanom postojećem objektu hotela, spajanjem postojećih soba, formirano je 85 smeštajnih jedinica sa 97 kreveta dok je u novoplaniranim depadansima planirano 65 smeštajnih jedinica sa 133 kreveta – navodi se u dokumentu.

U prizemlju postojećeg objekta planiran je ulazni hol, restorani sa kuhinjom, spa zona i tehnički blok. U depadansima C D i E planirane su smeštajne jedinice orijentisane ka zelenim vrtovima. Javni sadržaji koji su planirani u depadansu B, kao što je galerija za arheološke eksponate i poslovni prostori, orijentisani su ka uređenim pešačkim površinama.

Parternim uređenjem u vidu jasno postavljene pešačke promenade koja prolazi kroz hotelski kompleks i koja povezuje plažni trg, novu rivu, ostvaruje se veza sa Risnom ali i formira mediteranski ambijent na parceli samog hotela.

Hotelski restoran i spa zona su orjentisani ka pešačkoj promenadi. Planiranjem otvorenih restoranskih terasa i spa parka hotelski sadržaji i u funcionalnom smislu izlaze na promenadu.

Na nivou prizemlja u sjevernom delu pracele planiran je parking prostor. U delu parking prostora zadržava se veliki broj vrednih postojećih stabala i planira novo ozelenjavanje u vidu drvoreda ka saobraćajnici. Pina park je očuvan i dopunjen tako da predstavlja zelenu tampon zonu, pre svega depadansu E, ka urbanistički neartikulisanoj postojećoj stambenoj gradnji. Prizemlje i svi ostali spratovi rekonstruisanog hotela i depadansa namenjeni su za smeštaj turističkih jedinica.

U okviru kompleksa predviđeno je ukupno 68 parking mesta, od čega je 68 predviđeno za parkiranje malih automobila, dok je jedno parking mesto namenjeno autobusima.

U projektu je obezbeđena i dostupnost objekta licima sa smanjenom pokretljivošću. Dostupni su im svi javni sadržaji hotela – restoran, spa i bazenska zona, lokali u prizemlju hotela, šetalište. Na parceli su obezbeđena 3 parking mesta za lica sa hendikepom, što je 5% od ukupnog broja PM. U hotelu je obezbeđeno 15 smeštajnih jedinica za lica sa hendikepom, i to 12 soba u objektu A i tri apartmana u objektima B, C i D. To predstavlja 10% od ukupnog broja smeštajnih jedinica.

Urbanističko-tehničkim uslovime propisano je da je na parceli potrebno obezbediti minimum 2.860 m2 zelenih površina na slobodnom tlu ili na krovu podzemih etaža.

– Na parceli je obezbeđeno 3.567 m2 zelenila na slobodnom tlu, od čega je 2.756 m2 slobodna i uređena zelena površina, zatravnjena i sa zasadima žbunastih formi i drveća, dok je ostatak zelenih površina obezbeđeno kroz planirano popločanje otvorenih parking mesta raster betonskim zatravnjenim pločama ili sistemom rešetki za travu. Na krovu prizemlja obezbeđeno je 14.920 m2 zelenih površina – navodi se u dokumentu.

Osim iznad prizemlja, formiranje krovnih vrtova planira se i na postojećem objektu hotela kao i na novim lamelama i gotovo svim terasama.

– Korišćenjem mediteraksih zasada koji se prilagođavaju jakoj insolaciji u letnjim mesecima i obilnim padavinama zimi formiraju su vredni mikroambijenti, direktan kontakt sa zelenilom prilikom boravka u većini smeštajnih jedinica. Kao vid ozelenjavanja koristi se i vertikalno zelenilo, puzavice i ozelenjene pergole – objašnjeno je.

U dokumentu je naznačeno da je, ukoliko bude potrebno, objekat moguće podeliti na više arhitektonsko – građevinskih celina koje se mogu smatrati i fazama u izvođenju. Faze bi podrazumevale pripremne radove, rekonstrukcija postojećeg objekta A, konstrukcija i arhitektonski omotač objekata B, C, D i E, arhitektonsko građevinski i zanatski radovi u unutrašnjosti objekata, uređenje terena i enterijerska završna obrada prostora.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!