fbpx

Nakon otvaranja autoputa znatno povećana poseta severu – Kolašin vikendom “najjači”, Žabljak obara rekorde

lake-6751849__340

Otvaranjem auto-puta poseta severu Crne Gore je “pojačana” pa je tako, po rečima direktorice NP Biogradska gora Marije Dulović, 14. jula zabeležena rekordna poseta.

Na Žabljaku takođe beleže rekorde.
Kako je Dulović rekla Pobjedi 14. jula je prodato rekordnih 1.400 ulaznica, ali je poseta veća, jer je ulaz za decu do 15 godina gratis.
– Računa se na neki broj od 1.600 i više – kazala je Dulović navodeći da je vikendom sada navalica Podgoričana.
Uvereni su da će ovogodišnja letnja sezona premašiti rekordnu iz 2019. godine.
– Od otvaranja 29. aprila, park je posetilo 31.118 turista, što je u odnosu na prethodnu godinu za 7.500 veći broj. Radnim danima prednjače organizovane grupe iz Izraela, a slede gosti iz regiona – rekla je Dulović i naglasila da nisu podigli cene.
– Ulaznica za odrasle je tri eura, a za decu do 15 godina i lica sa invaliditetom ulaz je besplatan. Imamo fenomenalnu ponudu na nivou svih pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori. To je godišnja ulaznica od 13,5 eura koja obuhvata neograničen broj poseta – navela je Dulović i dodala da je trenutno aktuelna kampanja “Sportsko ljeto u nacionalnim parkovima”.
– Nakon manifestacije Fly Fishing 17. jula, koja je obuhvatila takmičenje u mušičarenju, 6. avgusta očekuje nas planinski maraton Bjelasica Ultra Trail, poznatiji i kao Trka tri jezera. Po prvi put u istoriji parka, 6. avgusta u 8 sati, otvoriće se Korifej teatar predstavom “Hasanaginica”, koju izvodi Fakultet dramskih umetnosti sa Cetinja – rekla je direktorka NP Biogradska gora.
Dulović se osvrnula i na problem poniranja Biogradskog jezera, o kojem svedoči i nizak nivo vode. Uz pomoć Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koji je naručilac projekta sanacije Biogradskog jezera, ovaj problem pokušava da se reši.
– Stručno gledano, jezero je u preposlednjem stadijumu i njegovo nestajanje može trajati i stotinama godina. Trenutno smo svedoci da je nivo vode znatno niži nego lani, a razlog je suša – rekla je ona.
Pozitivne reakcije
Kako je ocenio direktor Turističke organizacije Kolašin Aleksandar Vlahović auto-put će imati izuzetno pozitivne efekte na razvoj turizma u njihovom gradu i težiće da Kolašin postane celogodišnja destinacija.
– Očekujemo porast domaćih i inostranih gostiju, imajući u vidu da je udaljenost aerodroma Podgorica oko sat vožnje. Od otvaranja auto-puta povećan je broj gostiju, pre svega izletnika iz Podgorice i primorskih gradova. U pitanju su većinom jednodnevni izleti, ali su pozitivne reakcije svih turističkih radnika na teritoriji opštine – kazao je Vlahović.
Najveći broj noćenja u dosadašnjem delu letnje sezone, kako je istakao, ostvarili su gosti iz Crne Gore, potom iz Izraela, Belgije, Francuske, a prema najavama i u narednom periodu se očekuje dobra popunjenost smeštajnih kapaciteta.
Vlahović je kazao da su ovog leta, u saradnji sa Centrom za kulturu i Opštinom Kolašin a uz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma kao i kompanije M-tel, pripremili zanimljiv program pod nazivom “Ljeto u Kolašinu”, koji obuhvata koncerte, zabavni program i program za decu, pozorišne predstave, slikarske izložbe, promocije knjiga, nastup KUD-a, sportske događaje i gastronomske manifestacije.
Na Žabljaku beleže ekordne posete i kako je navela direktorka lokalne turističke organizacije Vanja Krgović Šarović otvaranje auto-puta vezano je za izletnike iz Podgorice i primorja i one koji koji su u tranzitu pri odlasku i povratku sa mora. Tome u prilog ide i podatak da je broj prodatih ulaznica NP Durmitor ove godine povećan za 91%. Kako je Pobjedi rekla Vanja Krgović-Šarović imaju 15 do 20% više gostiju nego 2019, a očekuju rekordnu sezonu i postezonu.
– Otvaranje auto-puta dovelo je vikendaše i one koji se vraćaju s mora, ali nema neke razlike kod višednevnog boravka. Svakako beležimo rekordnu posetu i u predsezoni i postezoni i premašili smo 2019. – rekla je Krgović.
Po njenim rečima dobre brojke su rezultat i smanjenje sive ekonomije.
– Bolje je prijavljivanje gostiju nego prošle godine. Uvodi se u red evo par godina. Sada ide fiskalizacija, uvezivanje sistema tako da digitalizacija omogućava bolju kontrolu. Ako se ne desi neka vanredna situacija u vezi korone, avgust će biti rekordan, ceo je rezervisan – rekla je Krgović-Šarović koja naglašava da već sada ne možete rezervisati sobu u hotelima jer je od 1. avgusta do 1. septembra sve bukirano.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!