fbpx

Najzabavnije Halloween destinacije u Evropi

pexels-gabby-k-5634855

Noć veštica ili poznatiji “Halloween” nacionalni festival u Sjedinjenim Američkim Državama privlači pažnju mnogobrojnih turista širom sveta.

Iako, po mnogima ovaj praznik dolazi sa “zapada” dokazi su mnogobrojni o tome da su ovaj dan obeležavale i druge kulture na području Evrope. Jedno od objašnjenja je da su Kelti 1. novembar obeležavali kao početak nove kalendarske godine pa su noć sa 31. oktobra na 1. novembar posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Ova noć se obeležavala i u doba Rimljana koji su verovali da je ovo mračni period godine i svake godine bi na ovaj dan gasili vatre u svojim ognjištima.

Imajući u vidu ove informacije, istražili smo koji gradovi u Evropi posvećuju veliku pažnju ovom prazniku. Evropa nudi veoma širok spektar ponude za turistička putovanja. Da li ste se nekada zapitali šta se krije iza prelepih pejzaža mediteranske obale, poznatih svetskih muzeja, preko nestvarne prirode Alpa, šarmantnih i romantičnih sela ili poznatih dvoraca? U noći između 31. oktobra i 1. novembra uz zastrašujuće legende i priče mnogi evropski gradovi pretvaraju se u prestonice straha, veštica i mraka. Noć veštica u Evropi kombinuje živopisni folklor sa modernim veseljem, nudeći razne događaje i parade, plus irsku tradiciju Džeka O’Lanterna, pričanje o duhovima i američki običaj rezbarenih bundeva.

TRANSILVANIJA – RUMUNIJA

Postoji li bolja destinacija za Halloween od mesta gde je boravio sam Drakula? 
Osim toga, Transilvanija je jedna od najlepših regija istočne Evrope i definitivno vredna posete. Ovaj predeo prepun je citadelama kao i selima koja kao da su zamrznuta u vremenu. Na teritoriji Transilvanije nalazi se više od 118 dvoraca, malih gradića poput Sibiu, te prekrasnih trgova. Urbana legenda stvorila je bogatu kulturu, dugogodišnju tradiciju, ukusnu kuhinju i turbulentnu istoriju zahvaljujući kojoj su se rodili brojni mitovi i legende.
Nije li savršeno odredište za nezaboravan Halloween?

EDINBURGH – ŠKOTSKA

Prelepi, jezivi grad Edinburg, sa svojim uzbudljivim Kraljevskim miljama, moćnim zamkom, bogatim tradicijama, nerešenim misterijama, jezivim svodovima i visokim paranormalnim aktivnostima zabeleženim tokom vremena, pruža posetiocima eksploziju Noći veštica.
Često zaboravljamo da je Noć veštica mnogo više od puke prilike da obučete kostim ili dečji praznik trikova ili poslastica. To je odjek drevnog keltskog festivala Samhain, čije su proslave i danas sačuvane u Škotskoj i Irskoj.
Uživajte u krvavim koncertima, zastrašujućim kazališnim predstavama, klupskim eventovima, filmskim prikazima i još mnogo toga.

DUBLIN – IRSKA

Baš kao i Edinburg, i Dublin ima posebnu čar kada dođe Halloween. Možda je to običaj rezbarenja Jack O ‘lampiona, koji izvire iz Samhainovog rezbarenja repa, ili možda bezbroj događaja koji se odvijaju širom Irske u ovo doba godine, ali Dublin ima kul, atraktivan, raskošan način proslave Noć veštica, i to uvek čini uz ogromne parade, karnevale, tradicije i sve vrste zanosnih događaja pogodnih za sve ukuse.

CORINALDO – ITALIJA

Kao i sva ljudska bića, i Corinaldo ima dva lica. Grad dobrodošlice, šarmantna destinacija koju je Evropska komisija nagradila zbog neverovatne prirode i pejzaža. Takođe treba da znate da su i građani Corinalda potomci veštica kojima se klanjaju.
Corinaldo je glavni grad veštica u periodu Halloween-a, te je ovo mesto prava destinacija za proslavu Noći veštica. Ako ste dovoljno hrabri, posetite Corinaldo i njegov najzlobniji događaj „Noć veštica – festival veštica“ koji se održava poslednja 4 dana oktobra.
Benvenuti all’inferno! – Dobrodošli u pakao!

BRATISLAVA – SLOVAČKA

Bratislava je glavni grad horora u periodu Noći veštica. Ovaj prelepi grad pretvara se u veliko mesto za zabave zombija, čudovišta i zlih starih veštica. Kako čudovišta takođe vole zabave, Bratislava organizuje mnoštvo događaja, uključujući Halloveen Party Erasmus Bratislava i Bratislava International Halloveen Party, da ugosti najstrašnija bića i zla na svetu. To je jedno od najzabavnijih mesta za proslavu Noći veštica. Ukoliko planirate u posetu Bratislavi u periodu Noći veštica, rezervišite svoj smeštaj u hotelu na vreme.

BRIŽ – BELGIJA

Ovaj grad u Belgiji je jednako romantičan kao i zlo na Noć veštica. Briž nije samo glavni grad čipke u Evropi i pazite se duha vode koji ometa Ljubavno jezero.
Iskustvo mračnog doba srednjovekovnog Briža noću, mračnom gradskom šetnjom, gde vodiči pričaju legende i mitove o mestima na kojima bi se oni mogli dogoditi nateraće vas da pomislite – ili je to zaista bila istina? Posetite Briž i saznajte sve mračne tajne „Male Venecija na severu“.

LONDON – VELIKA BRITANIJA

Glavni grad Velike Britanije idealno je mesto ako želite doživeti najbolju atmosferu ukletog grada.
Londonska krvava istorija, stare zgrade, uske uličice, mračne tamnice i sećanje na jednog od ‘najslavnijih’ serijskih ubica, Jacka Trbosjeka, više su nego dovoljni da shvatite zašto se ovaj grad nalazi na ovoj listi.
Halloween se u Londonu slavi s mnogo mističnosti, a slavlje možete pronaći na svakom uglu. Možete birati od tematskih večeri i jezivih tura do zanimljivih parada.
Nema greške ako posetite London 31. oktobra!

Autor: Turistički žurnal

Fotografije: Pexels

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!