fbpx

Najveći broj evropskih zemalja, Hrvatsku doživljava kao sigurnu destinaciju

people-2157814_1280

Hrvatska turistička zajednica ove sedmice je učestvovala na online sajmu European Partnerships in Tourism, gde je prema podacima organizatora odradila najveći broj sastanaka među svim učesnicima sajma koji je finansiran od strane Evropske komisije i koji obuhvata online B2B sajmove, webinare, e-učenje i matchmaking događaje. Englezi su gotovo istovremeno ukinuli samoizolaciju za građane Hrvatske, francuski mediji naveliko reklamiraju Hrvatsku kao poželjnu i sigurnu turističku destinaciju, a od prvog dana jula napokon su prema Zadru poleteli avioni niskobudžetnih kompanija. Turizam se nakon tri teška i dramatična meseca napokon počeo buditi, pa iako je turistički promet na nivou Hrvatske od početka godine do kraja juna u noćenjima i dolascima još uvek između skromnih 20 i 25 % od prošlogodišnjeg – i to u boljim slučajevima – čini se kako pomalo počinju duvati povoljniji turistički vetrovi.

Zadar je tako prema podacima sustava eVisitor na šestom mestu po turističkim dolascima u Republici Hrvatskoj od početka godine do kraja juna (43 hiljade dolazaka), a iza sebe je ostavio Poreč, Mali Lošinj, Umag, Medulin, Novalju ili Pulu, odnosno destinacije koje su do sada redovno bile među deset najboljih. Kada su u pitanju noćenja domaćih i stranih gostiju za isti šestomesečni period, Zadar sa 150 hiljada noćenja drži devetu poziciju u Hrvatskoj ispred Splita, Opatije, Crikvenice i drugih destinacija.

– Pad turističkog prometa je značajan, ali u slučaju Zadra nije baš toliko katastrofalan. Naravno, svi iščekujemo što brži oporavak turističkog prometa. Najveći broj evropskih zemalja, Hrvatsku doživljava kao sigurnu destinaciju, što je zaista ohrabrujuće. Čini se kako bolje brojke možemo očekivati tokom jula i avgusta kada će u vreme godišnjih odmora mnogi krenuti prema turističkim odredištima izvan svojih zemalja, ali možemo očekivati i značajan dolazak domaćih gostiju. Za Zadar je pogotovo od velikog značaja ponovno uspostavljenje avio saobraćaja – naglašavaju u zadarskoj Turističkoj zajednici.

Tokom juna meseca najviše turističkih noćenja u Zadru ostvarili su domaći turisti s udeom u ukupnim noćenjima od 30%, a nakon domaćih gostiju najbolji su bili Nemci s udeom od 22%, potom Austrijanci sa 13%, Slovenci sa 11%, Česi sa 5%, Mađari sa 3%, dok su gosti iz Poljske, Slovačke, Italije te Bosne i Hercegovine imali po 2% učešća u broju ukupnih noćenja. Domaći su turisti tako ostvarili nešto više od 22 hiljade noćenja, dok su inostrani gosti imali oko 51 hiljadu noćenja. Kada je reč o organizaciji turističkih dolazaka, čak 79% gostiju došlo je individualno, dok je 21% turista u Zadar stiglo posredstvom turističkih agencija.  

Izvor: Turistička zajednica Zadar

Fotografija: izvor, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!