fbpx

Najveće otkriće u egipatskoj pustinji u poslednjih 50 godina

piramide u Egiptu

Arheolozi su u egipatskoj pustinji došli do jednog od najvećih otkrića u poslednjih 50 godina. Naime, kako tvrde, iskopali su jedan od četiri izgubljena Hrama sunca.

Veruje se da su faraoni pete dinastije podigli šest Hramova sunca uz svoje piramide, koje bi im osigurale božanski status nakon smrti.

Hramovi sunca su, s druge strane, imali drugačiju ulogu. Njihova je svrha bila pretvaranje faraona u bogove za vreme njihovog života.

– Svaki je faraon hteo piramidu kako bi vaskrsnuo, ali to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno pa su izgradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi sunca – poput boga Ra, egipatskog boga sunca, ujedno i najmoćnijeg egipatskog boga – rekao je doktor Maksimiliano Nuzolo koji je jedan od egiptologa koji tragaju za izgubljenim hramovima sunca.

Nuzolo se fokusirao na jedan od otkrivenih hramova, koji je izgrađen u vrijeme faraona Nusera koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. veku pre Hrista.

Kopanjem ispod ostataka tog hrama sunca pronađen je blatnjavi temelj stuba. Kada su odstranjeni pesak i delovi kamena, otkriven je 60 centimetra visok temelj stuba.

– Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona nešto nalazi, samo ne znamo radi li se o delu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da bi moglo da se radi o novoj građevini. Možda još jednom izgubljenom Hramu sunca – rekao je Nuzolo nakon otkrića.

Usledio je i pronalazak tajnog skrovišta s posudama za skladištenje piva, koje su se upotrebljavale kao deo rituala koji su se izvodili na svetim mestima. To je istraživačima dokazalo da se zaista radi o hramu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!