fbpx

Najstariji nacionalni park u BiH zna kako privući mlade

sutjeska-unsplash

“Prostor kojim upravlja Nacionalni park Sutjeska predstavlja područje bez narušenih ili devastiranih staništa te je upravo to moderna alternativa klasičnog turističkog kretanja s komercijalnim osvrtom na turizam. NP Sutjeska je orjentiran na odgovorno upravljanje prirodnim resursima, poštujući prirodne zakone i ekološke cikluse koji su zaduženi na balans ekosistema”, istakli su iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Naime, najstariji nacionalni park u BiH poslednjih godina opredelio se za ekoturizam koji podstiče turiste na ekološku osveštenost.

Promocija ekoturizma

“Nacionalni park Sutjeska okrenut je mlađoj populaciji kojoj kroz moderne programe predstavlja svoje  bazne delatnosti (zaštitu i očuvanje vrednosti), odgovorno i održivo ponašanje prema prirodi koju treba ostaviti sledećim generacijama koje dolaze u neoštećenom obliku”, naglasili su iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Njihov projekt “Podrška razvoju ekoturizma u Nacionalnom parku Sutjeska” podržala je Evropska unija te su kroz njega ponuđeni novi turistički programi, nabavljena posebna oprema za gorsku službu spašavanja te kreirane webstranice.

“Projekti koji se apliciraju na IPA fond prekogranične saradnje su vezani za različite teme: razvoj ekoturizma, unapređenje infrastrukture za posetioce, segment obrazovanja mladih iz oblasti zaštite životne sredine, inovativne tehnologije u funkciji obrazovanja te umrežavanje naučno-istraživačkih institucija iz regije”, pojasnili su. 

Mladi najčešći gosti

Kako navode, poslednjih godina nastoje se okrenuti avanturističkom turizmu te na taj način privući mlađu populaciju.

“Ova vrsta turizma je u početnoj fazi i u budućem periodu planiramo razvoj aktivnosti kanjoninga na reci Hrčavci.  I ostali vidovi avanturizma su razvijeni što je u skladu sa strukturom populacije koja je dominantna u posetama- mladi”, naglasili su iz NP Sutjeska.

Kako ističu, njihovi najčešći posetioci su mladi koji u posete dolaze sa školama i fakultetima, te porodice koje u Nacionalnom parku Sutjeska pronalaze mir.

Kao i celi svet pandemija koronavirusa pogodila je i Nacionalni park Sutjeska te iako se posledice još uvek osete, stanje nije zabrinjavajuće.

“Covid-19 je uticao na zaštićena područja različito, u prvom redu se otvorio problem smanjenih poseta jer su se kretanja stanovništva odvijala po propisanim merama vlasti što je direktno uticalo na promet ugostiteljstva i turizma”, poručili su iz NP Sutjeska. 

Turistička atrakcija

Podsetimo, Nacionalni park Sutjeska najstariji je i najveći nacionalni park u BiH.

Naime, u njemu se nalazi najviši vrh BiH, Maglić s 2386m te jedna od poslednjih sačuvanih prašuma Evrope, Perućica.

Takođe, ono što ističe NP Sutjeska su i glacijalna jezera na Zelengori, koja su hidrološki fenomen i turistička atrakcija.

Nacionalni park Sutjeska odlučio je iskoristiti prirodne lepote te promovisati ekoturizam koji je još uvek novost u BiH. Oni žele stvoriti ekološku priču u kojoj se naglasak stavlja na značaj prirode te odgovorno upravljanje prirodnim resursima. 

Prema svemu sudeći NP Sutjeska je na dobrom putu da se svojom ekološkom osveštenošću istakne u BiH te regiji i na taj način postane oaza modernog turizma.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!