fbpx

Najbolje turističko leto u Hrvatskoj po prihodima

Rovinj, pogled iz restorana-06

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet meseci 2021. godine prihodi od stranih turista iznosili su 8 milijardi i 268 miliona evra što predstavlja rast od 90 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, odnosno prihodovano je 3 milijarde i 929 miliona evra više. U odnosu na prvih devet meseci 2019. godine ostvareno je 88 posto prihoda koji su se ostvarili tada.

U trećem tromesečju, odnosno tokom srpnja, kolovoza i rujna 2021. godine, prihodi stranih turista iznosili 6 milijardi i 775 miliona evra, što predstavlja rast od 100 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, odnosno prihodovano je 3 milijarde i 386 miliona evra više. U odnosu na treće tromesečje 2019. godine, ostvaren je rast prihoda od 2 posto, odnosno prihodovano je 148 miliona evra više nego li tada (u trećem tromesečju 2019. godine prihodovano je 6 milijardi i 627 miliona evra).

„Čestitam svim turističkim radnicima i celom sektoru na odlično odrađenoj turističkoj godini. Ne samo što smo u ovoj turističkoj godini po prihodima blizu 2019. godini, već su i tokom letnih meseci ostvareni dosad najbolji rezultati. Naime, s gotovo 6,8 milijardi evra prihoda od stranih turista, ovo leto je dosad najuspešnije turističko leto u Hrvatskoj i na to svi možemo biti ponosni. Međutim, pred nama još jedna izazovna godina u kojoj će vakcinacija imati jako veliku ulogu i zato ne smemo u tom segmentu zaostajati za ostalim mediteranskim zemljama. Hrvatska je tokom 2021. godine izgradila imidž sigurne destinacije i na tome moramo nastaviti raditi. Verujem kako ćemo u turističkom sektoru opet imati odgovornog partnera kao i 2021. godine kada su baš turistički delatnici bili predvodnici u vakcinaciji. Strateški ćemo se fokusirati na održivost u svim segmentima našeg razvoja, želimo jačati našu prepoznatljivost po kvalitetnoj i raznolikoj celogodišnjoj ponudi, čime možemo osigurati dugoročan uspeh hrvatskog turizma“, istakla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac uz čestitke i najbolje želje za uspešnu i zdravu 2022. godinu.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!