fbpx

Najbolje evropske destinacije za planinarenje

po

Mnogi Evropljani još uvek žude za kvalitetnim provodom na otvorenom. Planinarenje je savršen način da uživate u svežem vazduhu jeseni, održavate formu i divite se predivnom pejzažu. Ali sa toliko epskih lokacija u Evropi, kako možete izabrati gde da protegnete noge?

Ovo je lista 10 najboljih planinarskih destinacija u Evropi, od mediteranskih staza do nordijskih uspona, koju je sastavila saveonenergy.com.

10 – Portugal

Portugal je zemlja poznata po svojim blistavim letima i prelepim plažama, ali Portugal je više od sunca, mora i peska i može se pohvaliti nekim od najlepših šetnica u Evropi.

Staza Sedam visećih dolina proteže se do obale Algarvea i sadrži čuvenu bengalsku pećinu. Na drugim mestima, dramatične litice mogu biti vaša pozadina na šetnji plažom staze Costa de Caparica Trail.

Udaljeno od obale, Trilho dos Currais vodi planinare kroz prekrasan nacionalni park Inpeneda-Geres.

9 – Francuska

Od Alpa do vinograda Bordoa, Francuska ima šetnje (i vino) za svaku priliku. Ako želite da se odmorite od jarkih svetla Pariza ili mediteranskih plaža, pešačenje po francuskom selu je obavezno.

Pilgrim Trail, Mont St Mišel, najbolje je obići u vreme oseke i preporučuje se da se uhvatite u koštac sa vodičem. Odvešće vas do neuporedivog prizora ostrva Mont St. Michel.

Dalje na jug, neustrašivi planinari mogu da se dive Azurnim rekama i reci Verdon dok šetaju Verdonskom klisurom.

8 – Nemačka

Nemačka ima toliko lepih šuma, reka i planinskih venaca da ćete odmah razumeti zašto je planinarenje tako popularna nemačka zabava.

Topla nemačka leta savršena su za pešačenje i istraživanje ruta koje prikazuju bajkovite dvorce u domu braće Grim. Na stazi zamka Rajne možete upravo to ili posetioci mogu da istraže Geteov put u Nacionalnom parku Harc.

U međuvremenu, Put slikara je pozadina za mnoge filmove i TV emisije i smatra se najlepšom šetnjom u Nemačkoj.

7 – Norveška

Uživajte u malo skandanavskog „friluftsliva“ i uđite u sjajnu norvešku prirodu. Sa kutijom za ručak punom kiselih haringa možete se popeti do slikovite i dramatične Pulpit Rock ili istražiti fjordove južne Norveške.

Ambiciozniji putnici mogu čak pokušati da dođu do vrha Galdepigena, najvišeg vrha severne Evrope.

6 – Švajcarska

Jedna na listi koju ste možda očekivali, Švajcarska je dom čokolade, satova sa kukavicom i senzacionalnih planinskih pejzaža.

Na Engelberg stazi možete uživati u panoramskim pogledima dok udišete oštar alpski vazduh ili se popeti na Materhorn – jedan od najviših vrhova u Alpima.

5 – Španija

Suncem natopljena mediteranska staza vas mami u Španiju, koja može dodati odmor za šetnju njenoj već uspostavljenoj reputaciji plaže i kulturne destinacije.

Prošetajte duhovnim Camino de Santiago i stignite do katedrale Santiago de Compostela, ili biste mogli da posetite Nacionalni park Penjalara tokom boravka u obližnjem Madridu. Španija se takođe može pohvaliti planinskim stazama i možete istražiti Pirineje na Piko Sobarkal.

4 – Italija

Italijanska kuhinja i antički spomenici su dobro reklamirani, ali uključivanje planinarenja u vaš odmor u Italiji moglo bi da razbije ugljene hidrate i putovanja u Koloseum.

Možete uočiti divlje životinje na traverzi Sela-Herbetet ili se diviti kristalno čistom okeanu i živopisnim gradovima duž Plave staze. Planinarenje je takođe opcija sa Dolomitima ili čak Vezuvom, na sreću manje aktivnim ovih dana nego u drevnim rimskim vremenima.

3 – Velika Britanija

Velika Britanija se sastoji od četiri nacije sa različitim karakterima i pejzažima. Kao takvi, tamo postoje šetnje koje zadovoljavaju svaku sposobnost. Možete se popeti na Snoudon u Velsu, istražiti Lake District u Engleskoj ili prošetati Kuiraingom na ostrvu Skaj u Škotskoj.

Ako imate vremena, zašto ne probate čuvenu šetnju od obale do obale koja će proći kroz tri različita nacionalna parka i dva zavađena okruga Lankašir i Jorkšir.

2 – Island

Na Islandu je možda hladno, ali islandski vulkani, dramatične plaže i džinovski vodopadi će vas naterati da zaboravite vreme. Gde je bolje popiti svežu glacijalnu vodu ili videti zapanjujući gejzir?

Island se može pohvaliti Laugavegurom koji je savršen za razgledanje islandskih visoravni i stazom Fimvoruhals koja počinje od zadivljujućeg vodopada i uključuje pogled na vulkan.

1 – Irska

Ukupni pobednik je samo Emerald Isle, Irska. Iako vreme u Irskoj može biti nepredvidivo (u svakom trenutku može da počne da pada kiša), umerena klima ga čini savršenom za planinarenje. Isprobajte neko poznato irsko gostoprimstvo kada hodate se penjete na planinu Tork u Keriju.

Irsko selo i obale su savršene, a sve ostalo će učiniti da se umorni lutalice osećaju kao kod kuće.

Autor: Euronews

Fotografije: Pexels

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!