fbpx

Najavljena ulaganja, zaštita i razvijanje turističkih potencijala Dunava

serbia-5332406_1920

Međunarodni dan reke Dunav obeležen je u Arheološkom parku Viminacijum, kod Kostolca, događajem “Rimskim putevima Dunava”, u organizaciji Javnog vodoprivrednog preduzeća Srbijavode, s namerom da se na značaj Dunava ukaže i sa kulturno-istorijskog aspekta, naveo je organizator.

Ukazano je na to da se kraj Dunava nalaze mnogobrojni gradovi, tvrđave, mostovi i drugi spomenici prošlih vremena, među kojima i Viminacijum kao jedna od najznačajnijih kulturnih i turističkih znamenitosti Srbije.

Na svečanosti je premijerno predstavljena novootkrivena rimska tabla sa carskim natpisom, do sada najstarijim pronađenim na teritoriji Srbije. Ona opisuje prve proboje vojske antičkog Rima u Đerdapsku klisuru, i starija je 70 godina od čuvene Trajanove table koja se nalazi u Đerdapu.

Dunav za Ministarstvo turizma jedan od prioriteta

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je istakla da je Ministarstvo u razvoj turističke infrastrukture dalo 340 miliona dinara, a samo za Arheološki park Viminacijum oko 80 miliona dinara.

– Međutim, za brži razvoj i adekvatnije korišćenje potencijala neophodno je i veće uključivanje lokalne zajednice, unapređenje saradnje javnog i privatnog sektora kao i razvoj zajedničkih turističkih proizvoda sa zemljama regiona – napomenula je Matićeva.

Dodala je da Ministarstvo osim kulturne rute “Put rimskih careva”, u Srbiji razvija gastronomske i biciklističke rute radi povezivanja zemalja podunavskog regiona, kreiranja zajedničkog turističkog proizvoda i bolje pozicioniranosti Srbije na evropskom tržištu.

Matićeva je najavila da će Dunav za resorno ministarstvo biti jedan od prioriteta, kako bismo sačuvali jedinstveno prirodno bogatstvo i tako razvili turističke potencijale.

Ekološka slika Dunava

Direktor Srbijavoda Goran Puzović ukazao je na značaj Dunava za kulturu i istoriju Evrope, ali i na posledice koje je industrijski razvoj zemalja uz ovu reku imao na ekološku sliku dunavskih obala i voda.

– Za našu zemlju potencijal Dunava je vrlo veliki. Narednih godina Srbija se vraća na Dunav i čekaju nas velika ulaganja kako bismo razvijali taj deo naše zemlje. Ovaj vek je vek ekologije i zato je zadatak svih nas da generacijama koje dolaze ostavimo čistiji i napredniji Dunav nego što smo ga mi nasledili od naših predaka – rekao je Puzović.

Veličanstveno je stajati na obali Dunava

Direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta Viminacijum Miomir Korać podsetio je da je rismki pesnik Plinije zabeležio da je imperator Trajan kada je došao na mesto budućeg utvrđenja Viminacijum uzviknuo “Veličanstveno je stajati na obali Dunava”.

Korać je rekao da je lokalitet Viminacijum danas naučnoistraživački centar u kome radi 16 doktora nauka i devet doktoranada, što ga čini jednim od najznačajnijih projekata u Evropi i svetu.

Međunarodni dan reke Dunav obeležava se svakog 29. juna u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, čija svrha je ukazivanje na značaj te reke i podizanje svesti o potrebi njenog očuvanja.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!