fbpx

Najave skorog ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu dodatni je podsticaj turizmu

business-3298472_960_720

Veće ministara nadležnih za unutrašnje poslove Evropske unije pre par dana su jednoglasno usvojili zaključke o hrvatskoj spremnosti za Schengen tj. potvrdili su da Hrvatska ispunjava sve uslove za primenu schengenskog pravnog okvira, što otvara put za konačnu odluku o ulasku Hrvatske u prostor bez kontrola na unutrašnjim granicama EU.

Premijer Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što su sve države članice Evropske unije jednoglasno potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obaveze iz pravnog okvira vezane za šengensko područje i dodao kako će uslediti sastanak i rasprava u Evropskom parlamentu, nakon čega će se tema ponovo vratiti na Veće Evropske unije.

Očekuje se da bi se konačna odluka o primanju Hrvatske u Schengen, nakon saglasnosti svih država schengenskog prostora i mišljenja Evropskog parlamenta, mogla doneti sredinom sledeće godine, za vreme francuskog predsedanja EU.

Otprilike u junu završiće se formalni proces prijema Hrvatske u Schengen. To jedna od dve dublje integracije za koje mi je jako drago da ćemo ih realiziovati i biće jedna od ostavština naše druge Vlade“, kazao je Plenković.

Najave skorog ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu dodatan je podsticaj i turizmu. Naime, trenutno zbog granice schengenskog prostora postoji granična kontrola na granici Slovenije i Mađarske, što naravno stvara gužve pri ulazu u Hrvatskoj. Ulaskom u Schengen, ulazak u Hrvatsku će biti brži što će direktno skratiti vreme putovanja stranih gostiju iz EU, a time i zadovoljstvo destinacijom.

Jer kako što znamo, putovanje počinje čim gosti sednu u automobil, te je vreme od njihove kuće do destinacije takođe sastavni deo godišnjeg odmora. Kao i povratak nazad na kraju godišnjeg. Faktor koji često zanemarimo, a ne bi trebali.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!