fbpx

Nadzorni odbor Croatia Airlinesa prihvatio novi razvojni put nacionalnog avioprevoznika

aircraft-1362586_1920

Na juče održanoj sednici Nadzornog odbora Croatia Airlinesa prihvaćen je predlog Post-Covid strategije koji je tokom proteklih meseci razvijen zajedno s odabranim konzultantima – Boston Consulting Group (BCG).

Navedenim je otvoren put za dalje razgovore s vlasnikom Croatia Airlinesa, Republikom Hrvatskom, ali i ostalim učesnicima važnim za sprovođenje i osiguranje uspešne i kvalitetne budućnosti hrvatskog nacionalnog avioprevoznika i člana udruženja Star Alliance.

S ciljem definisanja strateških inicijativa čija će implementacija omogućiti održivo poslovanje kompanije u budućnosti, predlog Post-Covid strategije tako predstavlja novi razvojni ciklus Croatia Airlinesa.

Podsetimo, pandemija COVID-19 izazvala je pad prometa od 83 % u hrvatskom sektoru avio prevoza putnika. Dalje trajanje pandemije odrazilo se i na poslovanje u 2021. godini, u kojoj je u razdoblju januar – jun 2021. g. u Croatia Airlinesu ipak zabeležen pozitivan pomak od 25,8 miliona kuna, odnosno 15 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani.

Predviđanja IATA-e govore da će se oporavak avio prometa postepeno dogoditi do 2024. godine.

Croatia Airlines ostaje posvećena svom primarnom cilju: povezivanju Republike Hrvatske sa svetom tokom cele godine, i u dobrim i u lošim vremenima kao važan deo hrvatske putne infrastrukture.

Post-Covid strategija potvrđuje da Croatia Airlines treba povećati učinkovitost svog poslovanja i konkurentsku sposobnost, te se u narednom razdoblju pred kompanijom nalaze ključni operativni i strukturni izazovi koji uključuju obnovu flote aviona i optimizaciju mreže letova tokom cele godine.

Uzimajući u obzir kretanja na visoko konkurentnom hrvatskom avionskom tržištu, cene goriva i emisija CO2, kao i ciljeve „zelenih“ politika EU, definisane strateške inicijative nemaju alternativu, a njihovom implementacijom se koriste prilike koje nude sledeće dve godine oporavka zračnog prometa.

Kako bi ostvario ciljeve definisane Post-Covid strategijom Croatia Airlines će dodatno digitalizovati svoje poslovanje prelaskom na novi SAP sistem i naprednije korištenje podataka, unaprediti veštine upravljanja svih nivoa menadžmenta, insistirati na balansiranom fokusu na kvalitetu, preduzetništvu, osvešćenosti o troškovima i inovativnosti te ceniti i posebno vrednovati saradnju i inicijative zaposlenih i socijalnih partnera čije će konstruktivno uključivanje svakako doprineti ostvarenju ciljeva strategije i povećanju produktivnosti.

Juče prihvaćenim predlogom Post – Covid strategije od strane Nadzornog odbora Croatia Airlines, nakon odobrenja istog od strane vlasnika, ući će u novi razvojni ciklus koji uključuje stvarnu transformaciju dosadašnjih modela i načina rada, a koja će trajati sledeće tri godine, koliko je i procenjeno vreme implementacije najvažnijih strateških inicijativa.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!