fbpx

Nacionalni park Biogradska gora obara rekorde posete

bay-5675837__480

U Nacionalnom parku Biogradska gora uvereni su da će ovogodišnja letnja sezona premašiti rekordnu iz 2019. godine. Direktorka parka Marija Dulović, istakla je da je od otvaranja 29. aprila, park posetilo 31.118 turista, što je u odnosu na prethodnu godinu za 7.500 veći broj posetilaca.

Kada je reč o strukturi gostiju, veliki je broj domaćih i stranih turista. Na dan otvaranja auto-puta Princeza Ksenija, zabeležena je rekordna poseta stanovnika Podgorice. U odnosu na druge strance, organizovane grupe iz Izraela prednjače, dok nakon njih slede gosti iz regiona.

Šetnja edukativnim stazama oko Biogradskog jezera, plovidba čamcima i kajacima, sportski ribolov, vožnja bicikla, interesantni detalji u Centru za posetioce, kao i suvenirnica, ovogodišnju ponudu čine raznovrsnom.

– Cene su na nivou minulih godina. Ulaznica za odrasle iznosi 3 eura, dok je za decu do 15 godina i lica sa invaliditetom ulaz besplatan. Imamo fenomenalnu ponudu na nivou svih pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori. To je godišnja ulaznica od 13,5 eura koja obuhvata neograničen broj poseta – navela je Dulović i dodala da je trenutno aktuelna kampanja “Sportsko leto u nacionalnim parkovima”.

Nakon manifestacije “Fly fishing” koja se održala 17. jula, a koja je obuhvatila takmičenje u mušičarenju, 6. avgusta očekuje nas “Bjelasica ultra trail”, poznatija i kao “Trka tri jezera”. Reč je o planinskom maratonu namenjenom profesionalnim i rekreativnim takmičarima, kao i svim ljubiteljima prirode.

– Po prvi put u istoriji parka, 6. avgusta u 8 sati, otvoriće se “Korifej teatar” gde će se odigrati predstava “Hasanaginica”, koju izvodi Fakultet dramskih umetnosti sa Cetinja – rekla je direktorica NP Biogradska gora

Dulović se osvrnula i na problem poniranja Biogradskog jezera, a o kojem svedoči i nizak nivo vode. Uz pomoć Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koji je naručilac projekta sanacije Biogradskog jezera, ovaj problem pokušava da se reši.

– Stručno gledano, jezero je u pretposlednjem stadijumu, i njegovo nestajanje može trajati i stotinama godina. Trenutno smo svedoci da je nivo jezera u odnosu na prethodnu godinu znatno niži, a razlog tome su nepovoljne hidrološke prilike – kazala je ona.

Ona dodaje da je završena prva studija rehabilitacije jezera, i ističe da se samo jezero suočava sa tri problema.

– Prvi problem su ponori, drugi veliki mulj i nanos koji donose reka i potok i treći problem je erozija desne obale Jezerštice. Saniranjem jednog dela problema nismo spasili jezero, prosto je potrebno da se sva tri problema adekvatno reše, kako bi se sačuvao ovaj prirodni dragulj – poručila je ona.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!