fbpx

Na Staroj planini u planu formiranje seoskog turističkog kompleska Ćuštica, sa gondolom do Jabučkog ravništa

gondola-1112159_1920

Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju Opštine Knjaževac objavila je nacrt Plana generalne regulacije sela Ćuštica, koje se nalazi podno Babibnog zuba, u okviru Parka prirode na Staroj planini, sa celjem definisanja okvira za dalji razvoj turističkog sadržaja.

Kako se navodi u objavljenom dokumentu, izradi Plana se pristupilo kako bi se utvrdili parametri izgradnje i odredile granice područja koje će biti pogodne za unapređenje turističke infrastrukture.

U planu je da se na ovom prostoru prošire kapaciteti za još 400 ležajeva kroz izgradnju novih turističkih objekata u okviru zadatih parametara. Plan predviđa da investitori mogu nove objekte graditi u obimu maksimalne spratnosti P0+P+1+PK.

Takođe, na pojedinim postojećim objektima biće dozvoljena moguća nadogradnja potkrovlja i povećanje gabarita. Proširivanje postojećih objekata biće dozvoljeno samo u pojedinim slučajevima zbog specifičnosti prostora koje je pod II stepenom zaštite jer se nalazi u području Nacionalnog parka Stara planina.

Zarad razvoja turizma i unapređenja ekonomskog položaja stanovnika sela, biće omogućena izgradnja novih turističkih objekata u okviru domaćinstva.

Dozvoljena će biti gradnja “gostinske smeštajne jedinice” kao savremenog obilka vajata optimalne površine 38 m2 za dve sobe sa po tрi ležaja; i “gostinske kuće” optimalne površine 50 do 60 m2 za objekat dve sobe sa po tri ležaja, dnevnim boravkom i kupatilom. Maksimalna spratnost ovih objekata je P + Pk uz minimum 40% zelenih površina na parceli.

U delu dokumenta koji se odnosti na dalju razradu Plana, planira se izrada Plana detaljne regulacije za izgradnju godnole koja će povezati selo Ćuštica i turistički centar ja Jabučkom ravništu.

Međutim, izgradnja ovog centra najavljena je još 2018. godine, ali do realizacije nije došlo zbog spora oko vlasništva nad elektroenergetskim objektima, pa je ceo projekat trenutno u zastoju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!