fbpx

Na rekama u Srbiji više tereta i kruzera nego prošle godine

danube-5219946_1920

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je na kraju trećeg kvartala ove godine povećane količine pretovarenog tereta na rekama u Srbiji. Pretovareno je 12 miliona tona robe, što predstavlja rast od 13% u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Agencija.

Najčešće su pretovarani šljunak, pesak i kameni agregati – 27,6%. Na drugom mestu se nalazi ugalj sa učešćem od 14,8%, dok su žitarice na trećem sa 14,7%. Nafta i naftni derivati imaju udeo od 13% u ukupnom pretovaru a rude su na petom mestu sa 10,5% učešća.

Intenzivne aktivnosti u oblasti građevinarstva i realizacija infrastrukturnih projekata Vlade Srbije rezultirali su većim količinama pretovarenog šljunka, peska i kamenih agregata. Ugalj je na drugom mestu kao rezultat rada JP “Elektroprivreda Srbije”. Pored toga, pretovar žitarica pratili su dobri uslovi na međunarodnom tržištu merkantilne robe, prenosi sajt Agencije.

Takođe, ovogodišnja nautička sezona pokazala je poboljšanje u poređenju sa prošlogodišnjom, kada je zbog nepovoljnog uticaja pandemije obustavljen kruzing u celoj Evropi.

Međunarodna putnička pristaništa u Srbiji su do 1. oktobra dočekala 356 pristajanja i 28.705 ukrcanih i iskrcanih putnika. Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu- 149, potom u Novom Sadu- 95.

U Donjem Milanovcu zabeleženo je 66 pristajanja, u Golupcu 43 i u Kladovu dva, i to su ujedno prva pristajanja kruzera na kladovskom pristaništu od njegovog otvaranja.

Imajući u vidu dosadašnji promet robe u teretnom vodnom saobraćaju, predviđanja Agencije za četvrti kvartal su da će se održati trend rasta pretovara tereta na rekama u Srbiji.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!