fbpx

Na prvom koncertu u 2023. na Kolarcu muzika iz “Biti Džon Malkovič” i “Isijavanja”

D784DE43-CD82-4CBF-93BA-F3608295CCA6

Beogradska filharmonija nastavlja sezonu “Na dobrom putu”, a na prvom koncertu u 2023. godini, svojim repertoarom “vodi” u Budimpeštu, u petak, 13. januara, na Kolarcu od 20 sati. Orkestar predvodi filharmonijska zvezda, šef-dirigent Gabrijel Felc i to u jednom od najzahtevnijih programa u sezoni, saopštila je Filharmonija.

Nakon ludih novogodišnjih koncerata za kraj 2022. godine, Filharmonija otpočinje drugo poluvreme koncertne sezone koja oslikava različite svetske metropole kroz 400 godina istorije muzike. Tako će se ovog petka, publika “naći” u Budimpešti, prestonici iz koje su potekli brojni velikani i gde su nastajala važna muzička dela. Koncert započinje uz klasičnu eleganciju Hajdnove simfonije br. 81, koja je nastala na dvoru Esterhazija u Austro-Ugarskoj gde je kompozitor službovao trideset godina. U mađarskom Versaju, Hajdn je stvorio veliki broj dela prvenstveno namenjenih izvođenjima na dvorskim koncertima.
Nakon dvorske atmosfere, sledi nešto sasvim drugačije – tenzična Muzika za gudače, perkusije i čelestu Bele Bartoka, koja je svoj život nastavila u filmovima poput Biti Džon Malkovič i Kjubrikovo Isijavanje. Neobična kombinacija instrumentalnih boja, kao i sam tretman gudačkog orkestra, rezulitrali su remek-deom koje obiluje majstorstvom u detaljima orkestarskog pisma. 

Zbog misteriozne atmosfere, ova muzika je našla svoje mesto u pomenutim filmovima, a Gabrijel Frlc tvrdi da je ovo jedan od najtežih programa koji će filharmonijski orkestar izvesti u ovoj sezoni.
Program zaokružuju Prelidi Franca Lista, koji ilustruju razvoj čoveka od najranije mladosti do zrelosti, a delo je često percipirano i kao skica autorove muzičke autobiografije. Prelidi se sastoje od pet odseka koji se mogu tumačiti kao Pitanje, Ljubav, Oluja, Pastoralni mir i Bitka i pobeda

Nakon veličanstvene Budimpešte, Beogradska filharmonija ostaje pod palicom voljenog Felca do kraja januara, a muzička “putovanja” se nastavljaju ka Pragu i Varšavi. Ulaznice za koncerte su u prodaji na filharmonijskoj biletarnici kao i onlajn, stoji u saopštenju Beogradske filharmonije.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!