fbpx

Na Palićkom jezeru formira se novi centar banjskog turizma

natural-therme-5275313_1920

Grad Subotica planira da u narednom periodu u blizini Palićkog jezera formira novu zonu banjskog turizma u okviru koje će se graditi novi smeštajni kapaciteti za prihvat turista, sportski sadržaji, ali i da revitalizuje čuvenu plažu koja se nalazi na istočnoj obali jezera.

Ovi ambiciozni ciljevi definisani su u planu generalne regulacije za zonu banjskog turizma “Palić” i delove zona “Novi Grad” i “Aleksandrovo” koji je usvojen na nedavnoj sednici Skupštine grada i istaknut na javni uvid.

Kako je navedeno u dokumentu, cilj donošenja plana jeste da se obuhvati prostor koji je ranijom dokumentacijom izostavljen, ali i prepoznavanje šansi za razvoj turizma i utvrđivanje pravila gradnje na prostoru koji delom obuhvata Park prirode Palić sa spomenikom prirode koji je trenutno u završnoj fazi izrade.

Plan detaljne regulacije za ovo područje predviđa tri zone koji će imati različitu namenu:

  • Zona banjskog turizma
  • Zona sporta na ostalom zemljištu i
  • Zona poslovanja i zaštitnog zelenila

Za svaku od zona predviđeni su posebni sadržaji i određena pravila izgradnje na budućim parcelama.

Zona banjskog turizma

Kako je istaknuto u dokumentu, ova zona formira se zarad dinamičnijeg razvoja turizma na paliću. Područje se velikim delom preklapa sa teritorijom zaštićenog prirodnog dobra Park prirode Palić, ali je planom generalne regulacije ipak pronađen prostor za izgradnju novih smeštajnih objekata.

Ovaj prostor podeljen je u dve zona. “Zona jezgro Palića” za koju je propisana maksimalna struktura objekta P+2+Pk, i “Zona izvan jezgra Palića” za koju je propisana maksimalna spratnost objekta P+2+Pk+(PS), s tim da je predviđeno da na svakoj parceli na kojoj se bude gradile zgrade, minimum 35% prostora bude izdvojen za postavljanje zelenih površina.

Zona sporta

Na ovom području definisano je da maksimalna površina parcele bude 1.000 m2. Od toga, najmanje 40% je rezervisano za postavljanje zelenih površina, a dozvoljena je gradnja obejkata sa maksimalno dva sprata.

Međutim, ukoliko se budu gradili novi sportski sadržaji i kompleksi, njihove dimenzije biće definisane posebnim urbanističkim projektima kojima će detaljnije biti određeni uslovi za izgradnju.

Zona poslovanja i zaštitnog zelenila

Ovo područje nalazi se južno od već pomenuta dva i predviđeno je za izgradnju objekata u kojima će se obavljati poslovna delatnost (tržni centri, trgovinske radnje), zatim hotela, drugih smeštajnih kapaciteta, restorana, kafića.

Minimalna veličina parcele iznosi 1.500 m2, a u ovoj zoni nije dozvoljena izgradnja stambenih zgrada.

U planu se takođe navodi i namera da se čuvenoj peščanoj plaži na istočnom delu jezera vrati stari sjaj.

Naime, ova plaža je nekada bila puna kupača, ali se u poslednje vreme kvalitet vode pogoršao što je uslovilo da ona bude potpuno napuštena. Želja je da se na ovom prostoru poboljša kvalitet vode za kupanje, uradi neophodna infrastruktura i izgradi drveni mol za buduće kupače. Pored ovih nužnih radova, predviđeno je da u blizini plaže grade novi sportsko-rekrativni sadržaji kako bi se povećala njena atraktivnost.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!