fbpx

Na obalama japanskog ostrva Iwo Jima isplivali davno potopljeni brodovi

iwo-to-g65d501718_1920

Brodovi koji su potopljeni tokom krvave bitke za Iwo Jimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u zadnjim mesecima Drugog svetskog rata, isplivala su sa morskog dna na obalu Iwo Jime.

Čak 24 broda koja su potopljena tokom krvave bitke za Iwo Jimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u Drugom svetskom ratu, isplivala su na obalu Iwo Jime. Uzrok nenadne pojave brodskih olupina je pomeranje morskog tla usled aktivnosti vulkana Mount Suribachi, piše Daily Mail.

Ovaj vulkan se smatra jednim od najaktivnijih u Japanu, a njegova aktivnost je podigla morsko dno, a samim tim i brodove.

Na snimcima japanskog All Nippon Newsa vide se ostaci trupova 24 transportna broda koje su Amerikanci zarobili i potom premestili na zapadni deo Iwo Jime da im posluže kao osnova za formiranje luke koje na ostrvu tada nije bilo.

Na ostrvu danas nema stanovnika, ali su na njemu prisutne japanske oružane snage koje su tamo došle nakon što su Amerikanci 1968. vratili ostrvo pod upravu Tokija.

Na Iwo Jimi je do sad zabeleženo najmanje 10 erupcija, a poslednja se dogodila 1982. godine.

Samo ostrvo se pak od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdiglo za najmanje 10 metara, prema istraživanju Univerziteta Oregon.

U bitci za Iwo Jimu, koja je trajala od 19. februara do 26. marta 1945., poginulo je više od 7000 američkih vojnika i oko 18.000 japanskih, a završila je američkim osvajanjem ostrva.

Danas je ostrvo najpoznatije po čuvenoj fotografiji američkih marinaca koji na vrhu Mount Suribachija uzdižu zastavu SAD-a.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!