fbpx

Na jezeru Ćelije planira se nova turistička zona sa marinom, hotelima i sportskim terenima

lake

U delu sliva jezera Ćelije koje pripada Opštini Brus u planu je da se formira nova turistička zona sa marinom, sportskim i ekološkim sadržajima koja bi pomogla razvoju lokalne zajednice.

Opština Brus je raspisala tender za izradu plana detaljne regulacije za delove građevinskog područja naselja Zlatari, Bogiše, Razboja i Ravni sa strateškom procenom uticaja na životnu sredinu.

Kako se navodi u projektnom zadatku, preliminarno područje obuhvata u zoni II akumulacije jezera Ćelije u zoni građevinskog područja pomenutih naselja.

Površina prostora iznosi oko 350 hektara, od čega 194 hektara otpada na samu akumulaciju jezera, ali će konačne granice biti uspostavljene prilikom sam izrade plana.

U projektnom zadatku se navodi da je cilj izrade plana definisanje pravila izgradnje različitih sadržaja u funkciji turizma i ekologije.

– Cilj izrade PDRa za razne sadržaje je aktiviranje novih prostornih kapaciteta utvrđivanjem pravila uređenja i pravila građenja za nove kapacitete i stvaranje planskog osnova za izgradnju na predmetnom području. Razvojem sportskih i ekoloških aktivnosti na Hidroakumulaciji “Ćelije”, podstaći aktivnu zaštitu ovog vodnog sistema uz implementaciju principa održivog razvoja lokalne zajednice, sa prvenstvenim aktivnostima kroz diverzifikaciju poljoprivrednih aktivnosti u slivnom području i u neposrednoj zoni jezera. PDR-om planirati aktivnosti sportskog, nautičkog i ekološkog sadržaja sa izgradnjom marine, kao i smeštajnih kapaciteta – navodi se u dokumentaciji objavljenoj u okviru tendera.

Projektant u budućem planu takođe treba da predvidi izgradnju hangara za smeštaj opreme, ugostiteljskih objekata i da se definiše saobraćajna i ostala infrastruktura.

Tender je otvoren do 1. novembra.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!