fbpx

Durmitor posetilo više od 100.000 turista

durmitor-mountains-2823687_1920

Domaći i inostrani turisti “okupirali” su Durmitor. Trend odlične posete u julu nastavljen je i u ovom mesecu, pa bi se moglo desiti da budu oboreni rekordi i iz pretprošle godine, a ona je po broju noćenja na Žabljaku bila rekordna.

Po statistici koju vode u lokalnoj turističkoj organizaciji, u prvoj polovini avgusta bilo je čak 27% više turista nego u istom periodu 2019.

Direktorica Vanja Krgović-Šarović kaže da imaju bolju prijavu i bolju naplatu turističke takse, pa su više nego zadovoljni.

Gotovo da nema evropske države iz koje nema gostiju u durmitorskom kraju, parkinzi su pretesni, a najveća gužva je, uobičajeno, prema Crnom jezeru. Sa obe strane puta koji vodi ka najprometnijem ulazu u NP Durmitor parkirani su automobili i autobusi, pa čak je i na skijalištu Savin kuk dobra poseta, jer mnogi sunčane dane iskoriste za panoramsku vožnju. Ugostiteljski objekti u podnožju skijališta dnevno u proseku imaju oko 300 gostiju.

NP Durmitor već je posetilo više od stotinu hiljada ljudi, procentualno gledano to je za oko 10% manje nego u 2019. godini koja se služi kao reper turističkim poslenicima ne samo na primorju, već i severu Crne Gore.

I hotelijeri su zadovoljni, popunjenost je dobra, traži se krevet više i u privatnom smeštaju. U nebo svi gledaju i nadaju se toplim danima, jer poznato je da prve kiše na kraju leta rasteraju turiste. No, veruju turistički radnici i da se pandemija neće ponovo “zahuktati”, tim pre što će ovom sezonom, ma koliko dobra bila, samo pokriti gubitke iz prošle.

Minuli vikend je i na Žabljaku bio kišan, pa je manje bilo domaćih posetilaca, a stranci odustaju od boravka u prirodi i manje se kreću.

Miraš Vuković iz žabljačkog Udruženja ugostitelja i hotelijera zadovoljan je. Kaže da konkretno njegov restoran beleži rezultate slične pretprošlogodišnjim.

– Na Žabljaku kad ima sunca ima i gostiju, a ovog leta nije nedostajalo toplih dana. Imamo dobre najave i dosta rezervacija za septembar, ali umnogome ćemo zavisiti i od novih epidemioloških mera koje se očekuju početkom narednog meseca. U septembru su naši gosti većinom stranci, oni koji ne vole gužve i odlični su vanpasionski potrošači. Recimo, 2019. godine je bilo toplo u septembru i oktobru, temperature se nisu spuštale ispod 20 stepeni, pa smo imali sjajnu posjećenost čak do polovine novembra – reeči su Vukovića.

Nema na Žabljaku niko preciznu statistiku, ali primetno je, kažu, da ove godine ima manje Izraelaca, Nemaca i Rusa u poređenju s prethodnim sezonama. Uobičajeno, česti gosti su Francuzi i Belgijanci, Estonaca i Čeha je više, pa i turista iz Indije.

Vukovića raduje što ove sezone imaju dosta i tranzitnih turista.

– Kada govorimo o posetiocima iz regiona, raduje nas što su se ove sezone mnogi odlučili da ka primorju idu preko Pljevalja. Dakle, oni su u proputovanju na Žabljaku, u povratku sa primorja takođe se zadržavaju, neki i prenoće, ali mnogi makar ručaju, a u to vreme stranci su u planini, na raftingu, ziplajnu, na biciklu… To je dobro za sve ugostitelje i mislim da bi trebalo narednih sezona da osmislimo programe koji će doprineti još boljoj ponudi te vrste – zaključuje Vuković.

Četvrtina gostiju u Kolašinu su bili stranci

Prethodna dva meseca bilo je prave turističke gužve koju nisu pratile očekivane brojke. Aleksandar Vlahović, direktor lokalne turističke organizacije, priznaje da je bilo posla i da je imalo o čemu da se “priča”.

– Tokom jula popunjenost hotelskih kapaciteta u gradu je bila približno oko 80%. U prvoj polovini avgusta popunjenost u hotelskom smeštaju i delu privatne apartmanske ponude i privatnog smeštaja, znala je da se približi i stoprocentnoj. Kada govorimo o strukturi, onda je ubedljivo najviše domaćih gostiju. Skoro 75% “naših ljudi” je izabralo Kolašin za letovanje, a među njima je najviše Podgoričana i gostiju sa primorja. Jedna četvrtina dosadašnjih gostiju su stranci. Zanimljivo je da ih je najviše bilo iz Izraela koji u svojim agencijskim turama imaju nezaobilazan Kolašin, ali ih maršrute vode i kroz atraktivne krajolike naše opštine. Nakon Izraelaca, najviše gostiju je bilo iz zemalja regiona – kazao je Vlahović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!