fbpx

Na Bjelasici u toku izgradnja žičare koja će povezati dva kolašinska skijališta

skiing-4835024_1920

Na Bjelasici je u toku izgradnja nove šestosedne isklopive žičare K7 koja će spajati ski centre Kolašin 1600 i Kolašin 1450, saopšteno je iz Skijališta Crne Gore.

Kako je navedeno, kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat.

– O rokovima završetka ćemo vas blagovremeno obaveštavati – naveli su iz kompanije putem Facebook stranice.

Gradnja ovog objekta inače kasni. Uprava javnih radova je još 2019. potpisala ugovor sa konzorcijumom Doppelmayr – Kolašin vredan 9 mil EUR.

Ugovorom je predviđeno da izrada Idejnog rešenja isklopive šestosedne žičare K7 bude završena za dva meseca od njegovog potpisivanja, izrada Glavnog projekta četiri meseca od prihvatanja Idejnog rešenja, dok je rok izgradnje žičare godinu od dana uvođenja izvođača u posao.

– Polazna stanica nove žičare biće na nadmorskoj visini od 1.430 metara, dok je izlazna tačka na 1.770 metara nadmorske visine. Horizontalna dužina iznosi oko 1.400 metara, a kapacitet 2.600 skijaša na sat. Realizacija ovog projekta predstavlja nastavak valorizacije turističkih potencijala Bjelasice, nakon što je pre pola godine ski rizort Kolašin 1600 i zvanično otvoren. U izgradnju postojeće žičare, bazne stanice, ski staza, pristupnih saobraćajnica i pratećih sadržaja, Vlada Crne Gore je do sada uložila 17 mil EUR, dok će sa novom žičarom i pratećim infrastrukturnim elementima vrednost investicije dostići 30 miliona eura – saopšteno je tada iz Vlade.

U podnožju ski centra Kolašin grade se i dva nova hotela, a investitori su Konzorcijum Kolašin 1600, Bjelasica 1450 – Zetagradnja i Westin Kolašin Resort.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!